VUNA – NEPRAVEDNO ZABORAVLJENA A TAKO PLEMENITA

VUNA – NEPRAVEDNO ZABORAVLJENA A TAKO PLEMENITA

Vuna, nekada jedna od najznačajnijih sirovina, u celoj Evropi pa i u Srbiji živi možda i svoje najteže dane. Naime, zbog vrlo loših uslova na tržištu, proizvođači vune prinuđeni su u najvećem broju slučajeva da svoj proizvod, vunu, poklanjaju a najčešće bacaju.

 Foto: Privatna arhiva

Srbija je dobila Nacionalni dan vune.

Vuna, nekada jedna od najznačajnijih sirovina, u celoj Evropi pa i u Srbiji živi možda i svoje najteže dane.

Naime, zbog vrlo loših uslova na tržištu, proizvođači vune prinuđeni su u najvećem broju slučajeva da svoj proizvod, vunu, poklanjaju a najčešće bacaju.

Vuna kao da nikom ne treba. Otkupljivači, uglavnom nakupci, vlasnicima ovaca nude izuzetno nisku otkupnu cenu i nemoguće uslove otkupa.

Jedan od najvećih problema zbog kojih vuna nije konkurentan proizvod na tržištu je nedostatak perionica.

Jer, da bi vuna mogla da se dalje obrađuje, potrebno ju je oprati.

Perionice su tek vrh ledenog brega, jer nakon toga na scenu bi trebalo da stupe drndari ali ni njih nema.

Zato su udruženja, kao što je Udruženje žena “Banatsko jagnje” iz Boke, sela u opštini Sečanj, dragocena.

Naime, članice ovog udruženja poslednjih nekoliko godina ustanovile su lepu tradiciju ali i lep događaj. Naime, žene iz ovog udruženja svakog avgusta ručno peru vunu u Tamišu.

Opranu i kasnije priređenu vunu, ove žene pretvaraju u neverovatne predmete od vune.

Po tradiciji pranja vune u reci, članice udruženja su već poznate. Peru vunu ovaca rasa “Il de Frans” i “Virtemberg”, kada uspeju da nabave i rase “Romanovska”.

U ovom udruženju znaju i šta i kome štrikaju, od vune oprane na ovaj starinski način. Štrikaju prsluke za monahinje, novoređenim bebama u svom selu daruju poklone od prirodne vune. Nešto uvek ide i u prodaju, jer se od novca koje dobiju za svoje proizvode izdržava udruženje.

Godišnje članice udruženja prerade između 400 i 800 kilograma vune.

Uvek kažu, postoje ljudi koji cene prirodne materijale, oni koji ne mogu da trpe sintetiku, koji znaju sve prednosti vune. Svoje proizvode plasiraju i na manifestacijama.

No, nije lako ni ovom udruženju. Posla ima previše i žene iz udruženja ne uspevaju sve same da urade, jer ih čekaju i drugi poslovi.

I članice udruženja su starije žene, pa se postavlja pitanje, kome će svoje znanje i umenje a na kraju i tradiciju preneti.

Da li Nacionalni dan vune, može da ovaj plemeniti materijal vrati na velika vrata, da zaintresuje i mlađe da se njome bave?

Da li Nacionalni dan vune može promovisati štrikanje, ručno rađene proizvode?

Da li može promeniti stanje u kom se vuna baca i spaljuje?

Oni koji su inicijativu podneli i dan ustanovili, nadaju se da hoće.

Baš kao i žene iz udruženja iz Boke.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve