ZADRUGA “ZAJEDNO” PRIMER ZAJEDNIŠTVA, SOLIDARNOSTI I USPEŠNOSTI

ZADRUGA “ZAJEDNO” PRIMER ZAJEDNIŠTVA, SOLIDARNOSTI I USPEŠNOSTI

Učenička zadruga “Zajedno” koja funkcioniše pri osnovnoj i srednjoj školi “9. maj”u Zrenjaninu osnovana je 2011. godine. Zadruga trenutno broji 100 članova.

Učenička zadruga “Zajedno” koja funkcioniše pri osnovnoj i srednjoj školi “9. maj”u Zrenjaninu osnovana je 2011. godine.

Naša zadruga ima 6 pogona, a u radu zadruge učestvuju svi učenici, nastavnici, zaposleni i roditelji, kaže Snežana Vukić, direktorka škole “9. maj” i dodaje da zadruga trenutno broji 100 članova.

Naša zadruga član je zadružnog saveza učeničkih zadruga Srbije. Zahvaljujući tome idemo na smotre a i mi smo bili domaćini jednoj, ističe Vukić.

U zadruzi radi krojački pogon, pogon za preradu hrane, pogon za izradu predmeta od metala, pogon za praktični rad, poljoprivredni i najmlađi, pogon za reciklažu, ističe Vukić.

 

 

Rukovodilac zadruge Tanja Paunov kaže da rad u zadruzi ima višestruki značaj.

Za naše učenike zadruga ima veliki značaj, kaže Paunov. – U njoj učenici nauče mnogo o uzajamnom pomaganju, kolektivnom radu, socijalizuju se, shvate koliki značaj ima rad. Zatim, razvijaju svoju motoriku, a na kraju, od onoga što se proizvede i proda, i učenici i škola imaju koristi.

Rad u učeničkoj zadruzi odnosno aktivnosti u njoj, prilagođene su mogućnostima učenika. Zadruga posluje u skladu sa Statutom škole i Pravilnikom o radu.

Od sredstava koje ostvarimo prodajom proizvoda, kupili smo određene mašine, na primer u krojačkom salonu, jedna zadrugarka pohađala je kurs tkanja a posle je to znanje prenela svima koji su bili zaintresovani, a učenici od tih para odu na izlet, ekskurziju, bioskop, na sladoled, kaže Tanja Paunov i dodaje da,poslednje što je zadruga nabavila sredstvima od prodaje jesu kutije za reciklažu.

 

 

Jako nam je važna saradnja sa lokalnom zajednicom, ističe Paunov. Sarađujemo godinama sa Gomex-om, ZREPOK-om, ove godine bili smo učesnici sajma ZrBizNet, radili smo poklone za goste sajma i organizatore. Prošle godine bili smo učesnici Petrovgrad kupa a naša košarkaška ekipa učestvovala je u revijalnoj utakmici. To za nas i naše učenike znači jako mnogo. Osećaju da se deo zajednice i da doprinose njenom razvoju, ističe Paunov.

Prisutni smo na gotovo svim gradskim manifestacijama, organizujemo izložbe prodajnog tipa, pa nas naši sugrađani mogu videti sa štandom za 8. mart, novogodišnje i uskršnje praznike, kaže Tanja Paunov i dodaje da su zadrugari aktivni u svim školskim proslavama, na proslavama mature.

Članovi zadruge “Zajedno” ponosni su i na svoj poljoprivredni pogon.

Imamo voćnjak i dva plastenika a proizvode plasiramo Carskoj bašti, ističe Paunov. Gajimo začinsko bilje, cveće, lavandu… Najmlađi pogon, ovaj za reciklažu, jako je važan jer se kroz rad u njemu praktično svi edukujemo a dajemo doprinos zaštiti životne sredine.

 

 

– Uspeh ne bi bio moguć da ne postoji odlična saradnja sa partnerima odnosno zajednicom.

Partneri su nam jako važni jer bez njih ne bismo mogli, ističu Vukić i Paunov. Na primer, poljoprivredna stručna služba nam pomaže u poljoprivrednom pogonu savetima ali i konkretnim uslugama. Tako nam pomažu i drugi naši partneri, ističu sagovornice.

I zato kad vidite izložbeno – prodajni štand zadruge “Zajedno” kupite nešto. Dobićete zanimljiv poklon ručno izrađen a zadrugarima će to mnogo značiti. Ili, ako imate potrebu za nekim poklonima za vaše preduzeće, poslovne partnere, javite se zadruzi. Dobićete unikatan poklon koji ima više dimenzija. I sigurno ćete se bolje osećati.

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve