ZBOG VISOKE CENE SEMENA PŠENICE, POLJOPRIVREDNICI SEJU SVOJU IZ AMBARA

ZBOG VISOKE CENE SEMENA PŠENICE, POLJOPRIVREDNICI SEJU SVOJU IZ AMBARA

U mačvanskom kraju strnim žitima se seje 30.000, od kojih pšenicom oko 20.000 hektara

 Foto: Pixabay

U mačvanskom kraju strnim žitima se seje 30.000, od kojih pšenicom oko 20.000 hektara

Posle obilnih kiša i stabilizacije vremenskih prilika poljoprivrednici u Mačvi istovremeno beru kukuruz i seju pšenicu. Na njivama je više sejalica, pa su svi proizvođači koji znaju prednosti setve u optimalnom roku zadovoljni što je „miholjsko leto“ potrajalo i ne gube vreme da bi seme bacili u brazde.

U mačvanskom kraju strnim žitima se seje 30.000, od kojih pšenicom oko 20.000 hektara.

Vladan Đenadić je na vreme uzorao njivu sa koje je skinuo kukuruz i kao svake godine na vreme posejao pšenicu i ječam.

– Posejao sam dva hektara pšenice i pola ječma. Kod izbora semena opredelio sam se da mnogo ne eksperimentišem. Uz ‘Solehio’ ponovo sam sejao ‘Aveniju’ koja je rana sorta, otporna na bolesti i ne poleže što je jako važno – kaže Đenadić.

Setva u optimalnom roku

S obzirom na povoljne vremenske setveni radovi će prvi put posle nekoliko godina moći da se obave u optimalnom roku do kraja oktobra. Poljoprivredni stručnjaci, naime, smatraju da je najbolje vreme za setvu između 11. i 20. oktobra, a zakasnela setva se direktno odražava na prinos i ne može se ni jednom merom popraviti.

– Setvom pšenice van optimalnog roka, ishod se ne može predvideti, ali je smanjenje prinosa evidentno neizbežno. Koliko će to smanjenje biti zavisi od proleća. Ukoliko su mart i april topliji odnosno dođe do naglog skoka temperature, doći će do većeg smanjenja prinosa iz kasnije setve. Ali, ako je proleće hladnije i to traje duže, onda se prinos iz kasnije setve može bolje realizovati – istakli su u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

Prema računici poljoprivrednika, od oranja i pripreme zemljišta, repromaterijal, đubrenje i setvu ove godine je potrebno oko 140.000 dinara. Da bi smanjili troškove mnogi poljoprivrednici se odlučuju da umesto deklarisanog semena, koje je za godinu dana poskupelo između 50 i 60 posto, seju pšenicu iz ambara ili kombinuju sertivikovano i seme iz ambara iako znaju za narodnu „kakva setva – takva žetva“.

– Semenska pšenica je poskupela, o đubrivima i gorivu da ne govorim. Zato sam ostavio prošlogodišnju pšenicu, prva reprodukcija, pa ću sam obaviti trijerisanje i zaprašivanje i iduće nedelje posejati – rekao je poljoprivrednik Marko Đurić.

Izvor: Telegraf / Biznis i finansije

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve