ZNANJE JE SILA, ZNANJE JE MOĆ, ALI KAKO GA SAČUVATI?

ZNANJE JE SILA, ZNANJE JE MOĆ, ALI KAKO GA SAČUVATI?

U 21. veku znati sačuvati znanje je možda i najpotrebnije znanje. Govorimo o intelektualnoj svojini i o tome kako je zaštiti.

Znanje je sila, znanje je moć ali treba znati i kako znanje sačuvati.

U 21. veku znati sačuvati znanje je možda i najpotrebnije znanje.

Govorimo o intelektualnoj svojini i o tome kako je zaštiti.

Na tržištu se skoro svakog dana pojavljuju novi proizvodi, brendovi i kreativni dizajni koji predstavljaju rezultat inovativnosti i kreativnosti.

Mala i srednja preduzeća vrlo često su pokretači inovacija. Ipak, mala i srednja preduzeća nemaju dovoljno kapaciteta da te inovacije u potpunosti iskoriste.

Jedan od osnovnih zadataka asocijacija koje okupljaju mala i srednja preduzeća jeste da unaprede znanje svojih članova upravo na temu intelektualne svojine.

Standardni oblici intelektualne svojine su patenti i žigovi kojima se štite proizvodi, usluge, brendovi…

No, osim standardnih oblika, postoje poslovne tajne i poverljive informacije. Ovaj oblik ne štiti se standardnim pravima ali kompanije pribegavaju različitim drugim oblicima zaštite.

 

Koji zakoni štite intelektualnu svojinu

U Srbiji intelektualnu svojinu štiti nekoliko zakona.

To su Zakon o autorskom i srodnim pravima, Zakon o patentima, Zakon o žigovima, Zakon o pravnoj zaštiti dizajna, Zakon o oznakama geografskog porekla, Zakon o zaštiti topografija integrisanih kola, Zakon o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine, Carinski zakon i, na kraju, Krivični zakon.

 

Kome se obratiti za zaštitu

U slučaju povrede intelektualne svojine na raspologanju stoje upravni organi, Carinska i Poreska uprava,tržišna inspekcija, policija, sud…

Industrija informacionih tehnologija je možda trenutno i najviše povezana sa pravom intelektualne svojine. Za one koji misle da se bave preduzetništvom u ovoj oblasti neophodno je da imaju bar elementarna znanja iz oblasti zaštite intelektualne svojine.

 

Autorsko pravo

Nosilac autorskog prava može biti samo fizičko lice ili to pravo mora preneti na pravno lice.

Autorsko pravo traje za života autora i 70 godina nakon njegove smrti.

 

Patentno pravo

Patent predstavlja isključivo pravo njegovog nosioca da zaštićeni pronalazak privredno iskorišćava. Za razliku od autorskog prava čijem nastanku ne prethodi nikakva formalnost, za nastanak patenta je neophodno da on bude priznat u zvaničnom postupku koji se odvija pred Zavodom za intelektualnu svojinu. Da bi patent bio priznat, potrebno je da pored formalnih uslova, pronalazak ispuni i suštinske uslove a to su, da je u pitanju novost, da postoje elementi inovativnosti i da patent ima industrijsku primenjljivost.

Patent traje 20 godina počevši od dana podnošenja prijave. Za priznanje i održavanje patenta potrebno je platiti takse.

 

Žig

Precizna definicija žiga: žig predstavlja pravo kojim se štiti znak koji se može grafički prikazati i koji je kao takav podoban za razlikovanje u prometu robe, odnosno usluga jednog fizičkog ili pravnog lica od robe, odnosno usluga drugog fizičkog ili pravnog lica. Žig se kao i patent priznaje u postupku koji se odvija pred Zavodom za intelektualnu svojinu.

Žig traje 10 godina od momenta podnošenja prijave, ali se nakon toga može produživati na svakih 10 godina. I za žig se plaćaju određene takse… Dokle god se takse plaćaju, žig traje.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve