Zorino carstvo lavande

Zorino carstvo lavande

Većina nas lavandu vezuje za miris a lavanda može da budu i ukus.

To je, posle godinu dana pokušaja i eksperimenata, dokazala Zora Đurić, koja je od lavande napravila mirisni sirup. Razblažen i uz krišku limuna, sirup se pretvori u osvežavajući sok, idealan za ove tople, letnje dane.

  • Lavanda me je kopkala, pa sam istraživala, kako da od nje napravim sirup. Iako je prva asocijacija na lavandu sapun ili neko drugo kozmetičko sredstvo, zbog njenog intenzivnog i specifičnog mirisa, znala sam da od lavande mogu da dobijem i ukus, i to sam i uspela, kaže Zora Đurić, koja je već poznata po svojim džemovima, marmeladama, slatkom…

Najveći je izazov, ističe Zora, bilo pronaći najbolju lavandu, koja trpi termičku obradu a ne gubi svojstva.

  • Trebalo je pronaći vrstu lavande koja je dobra za sirupe. Posle je bilo lakše. Mada, lavanda je vrlo osetljiva, i kod termičke obrade morate biti jako precizni, jer minut više ili manje kuvanja potpuno menja ukus, ističe naša sagovornica.

Za lekovita svojstva lavande uglavnom su čuli svi. Ipak, Zora ne voli da o tome priča kad svoj sirup prezentuje.

  • Naglasim da je ovo sirup za uživanje a da pomaže, sigurno je. Kupci su malo nepoverljivi u početku, i najteže ih je uveriti da probaju. Kad razblažim sirup mineralnom vodom, uz krišku limuna, osvojeni su zauvek. Sada mi se više traži sirup od lavande nego onaj od lista nane, po kom sam baš poznata, ili od zove, ističe Zora Đurić.

Od lavande se mogu praviti kolači, sladoled, ledeni čaj.

  • Divna jedna, zahvalna biljka. Meni je samo važno, kao i kod ostalih mojih proizvoda, da znam da je uzgajana na najprirodniji mogući način, ističe naša sagovornica.

Svoje proizvode, a iz dana u dan ih je sve više, Zora plasira na sajmovima i bazarima. Sve više i online.

  • Najviše volim direktan kontakt sa kupcima. Kad probaju moje proizvode, onda mogu i da ih šaljem, kaže Zora Đurić.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve