ZRENJANIN PO PODSTICAJIMA U DRUGOJ GRUPI GRADOVA PO RAZVIJENOSTI

ZRENJANIN PO PODSTICAJIMA U DRUGOJ GRUPI GRADOVA PO RAZVIJENOSTI

Agencija za privredne registre objavila je Mapu registara mera i podsticaja regionalnog razvoja za prvu polovinu ove godine.

Agencija za privredne registre objavila je Mapu registara mera i podsticaja regionalnog razvoja za prvu polovinu ove godine.

U njoj su prikazani podaci o privrednom razvoju, zaposlenima, nezaposlenima, investicijama, rezultatima poslovanja svih lokalnih samouprava i gradova u Srbiji.

Od osam gradova u Vojvodini, polovina je u prvoj grupi razvijenosti, odnosno onoj u kojoj se ostvaruju prihodi veći od republičkog proseka, a isto toliko je u drugoj grupi, koja ostvaruje od 80 do 100 odsto republičkog proseka. U prvoj grupi su Novi Sad, Vršac, Pančevo i Subotica, dok su u drugoj Zrenjanin, Kikinda, Sremska Mitrovica i Sombor.

Prema podacima Agencije za privredne registre procenjeni broj stanovnika na teritoriji grada Zrenjanina u 2018. godini je 116 784 stanovnika. Prema popisu iz 2011. godine u Zrenjaninu je živelo 123 362 stanovnika.

Na teritoriji Zrenjanina ukupno ima 36 256 zaposlenih stanovnika, a prosečna zarada u 2018. godini bila je 48 415 dinara.

U Zrenjaninu na evidenciji nezaposlenih ima 4718 lica, a najveći broj, 1660, su lica bez kvalifikacije. Sa nižom kvalifikacijom i polukvalifikovanih je 90, kvalifikovanih 1005, sa srednjom stručnom spremom 1098, visokovalifikovanih 21, sa višom školom 133 a sa fakultetom 711.

Prema podacima iz ove godine na teritoriji grada posluje 1140 privrednih društava. U ovoj godini osnovano je 38 privrednih društava a ugašeno 16.

Što se tiče preduzetnika, na teritoriji grada posluje njih 3416. Novih u ovoj godini je 201 a ugašenih 186.

Prošlu godinu sa dobitkom je poslovalo 714 privrednih društava, sa neto gubitkom 239 a 206 privrednih društava poslovalo je sa gubitkom koji nadmašuje njihov osnovni kapital.

U privrednim društvima zaposleno je 19 862 radnika.

Gledajući podatke o zaduženosti kroz lizing ugovore može se primetiti da se ukupno smanjuje broj onih koji koriste ovu vrstu kredita. Ipak, broj preduzetnika koji su zaduženi kroz lizing ugovore veći je svake godine.

Što se tiče ukupnog iznosa podsticaja, od onih za zapošljavanje, izvor, podsticanje proizvodnje, poljoprivredu, on je svake godine, od 2016. do poslednjih podataka za prvu polovinu ove godine, na gotovo istom nivou. Jedino je 2017.godine u Zrenjanin stiglo manje podsticaja.

Ako ste gledaju podsticaji za različite namene od 2016. pa naovamo, broj preduzetnika koji ih je koristio ne menja se mnogo. Pre tri godine 133 preduzetnika je koristilo neki od podsticaja, 2017. 127, 2018. 134 a u prvoj polovini ove godine 45. Preliminarni podaci za ovu godinu možda ukazuju da će ove godine manji broj preduzetnika koristiti neku od podsticajnih mera, što je podatak za dodatnu analizu.

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve