Finansijski saveti

Budućnost ne možete predvideti, međutim možete je planirati!

Budućnost ne možete predvideti, međutim možete je planirati!

Kako na vreme obezbediti bezbrižan, lagodan i miran finansijski nezavisan život u starosti – trećoj životnoj dobi, kroz programe štednje i životnog osiguranja?

Kako na vreme obezbediti bezbrižan, lagodan i miran finansijski nezavisan život u starosti – trećoj životnoj dobi, kroz programe štednje i životnog osiguranja?

 

Vreme je najdragoceniji resurs, zato je važno da što pre počnete da razmišljate o nekom od aktuelnih programa životnog osiguranja, jer tako preuzimate odgovornost za sopstveni život i život Vaše porodice, dok u trećoj životnoj dobi omogućujete lagodan život bez odricanja.

Kroz dugoročnu štednju, osiguranje života obezbeđuje socijalnu sigurnost i očuvanje nivoa životnog standarda u kasnijim godinama, ali i finansijsku zaštitu porodice kada je to najpotrebnije.

Prosečna penzija trenutno čini 55% prosečne plate, a procenjuje se da će za dvadesetak godina ona biti na nivou od 40-45% plate. Zato je najbolja preporuka za sve da već sada počnu sa štednjom kroz programe Životnog osiguranja.

Kod nas je prosečna premija životnog osiguranja i do pet puta manja od evropskog proseka. To je zbog ekonomskih prilika  životnog standarda i neinformisanosti građana, ali je sve više onih koji uviđaju prednosti Životnog osiguranja i smatraju ga pametnim finansijskim potezom.

Najniža mesečna osnovica doprinosa, koja čini 26 posto prosečne zarade u Srbiji, a koju plaća svaki zaposleni, u decembru 2017. je iznosila oko 54.000,00 dinara. To znači, da se na garantovanu prosečnu zaradu, na ime doprinosa, mesečno plaća 14.400,00 dinarа. Kod minimalne zarade koje je iznosila oko 26.000,00 dinara, doprinosi za PIO iznose 6.760,00 dinara.  Dakle, svaki zaposleni sa minimalnom zaradom, godišnje, na ime doprinosa mora da izdvoji oko 81.000,00 dinara ili 680 evra. Ako ovu svotu pomnožimo sa radnim vekom, u trajanju od 40 godina, dobijemo frapantnu cifru od 27.200 evra. Tu cifru dajemo PIO Fondu na ime doprinosa, koje se ne evidentira na naše ime.

Prema aktuelnim statistikama, prosečna penzija u Srbiji je trenutno oko 25 hiljada dinara ili 200 evra. Da li su to primanja koja bi mogla da zadovolje naše svakodnevne potrebe i pristojan život bez odricanja, ako bi  ove godine otišli u penziju?

Kako da u starosti ne plaćate visoku cenu za neodlučnost u mladosti?

 

 

Ukoliko imate 35 godina i odlučite da godišnje štedite 600 evra do odlaska u penziju, uštedećete 21.494 evra.

Ako svoj novac poverite nekoj od osiguravajućih kuća, osigurana suma koju možete da očekujete u svojoj 65-oj godini bila bi oko 31.079 evra, suma koja se svake godine uvećavala za pripisanu dobit.

Važno je da znate da sami odlučujete o visini i dinamici plaćanja i budućoj isplati novca koji ste uštedeli, a na koji vam je pripisana i dobit.

Mešovitim osiguranjem života obezbeđujete sopstvenu, kao i sigurnost članova porodice, štedite dodatna sredstva koja po isteku polise Životnog osiguranja, dobijate kao jednokratni iznos ili u vidu mesečnih anuiteta shodno Vašem izboru u momentu isplate.

Postoji i opcija I dodatnog osiguranja od hiruških intervencija uz Životno osiguranje.

 

Živite bez rizika i brige

 

 

Zaključenjem ugovora o Životnom osiuranju, po definiciji, Vi prodajete svoj životni rizik. Ako to učinite dok ste mlađi, zdravi i sposobni da štedite na duži vremenski period, postupili ste kao dobri trgovci.

Samo u tom slučaju vam je osiguranje najjeftijnije, a garantovana isplata najveća!

Ako ste spremni da počnete štednju za sopstvenu budućnost i saznate koliku garantovanu osiguranu sumu biste imali kroz neke programe Životnog osiguranja, bez obaveza i besplatno, kontkatirajte nas putem upitnika na sajtu www.snconstulting.rs ili direktno preko tel: 023/526-268; 060/818-31-98

Očekujte odgovore o svim relevantnim proračunima i predlozima. Tu smo za sva vaša pitanja!

 

Šta bi svaki građanin trebalo da zna o životnom osiguranju?

 

 

Ono što verovatno svako od vas najpre pomisli, kada se pomene životno osiguranje je da je to osiguranje samo i isključivo za slučaj smrti.

Međutim, to nije sve što jedan dobar program životnog osiguranja može da ponudi. Polisa životnog osiguranja je mnogo više od toga!

Na tržištu postoje, dve vrste životnog osiguranja:

Životno osiguranje koje ima samo štedni karakter i životno osiguranje koje pored štednje, osiguranika pokriva i u  slučaju nesrećnog slučaja, nezgode ili bolesti.

 

Štednja uz osiguranje – pametno uložen novac!

 

 

U skladu sa potrebama, mogućnostima ali i namenom, svaki klijent ima izbor da odluči visinu premije za svoj štedni program.

Visina premije, odnosno svota novca koju odvajate za štednju (a premija može da se uplaćuje godišnje, polugodišnje, tromesečno ili mesečno) određujete sami.

 

Kako izabrati osiguravajuću kuću?

 

 

Uslovi većine osiguravajućih kompanija su slični, međutim ima nekoliko detalja kojima je potrebno posvetiti pažnju. Pre nego što se opredelite za neku od osiguravajućih kompanija, dobro se informišite na relevantnim mestima  koja osiguravajuća kuća bi najviše odgovarala vašim potrebama, vodeći računa o tradiciji, referencama i kapitalu osiguravajućih kompanija kao značajnom faktoru prilikom izbora. Najviše poverenja imajte u one osiguravajuće kuće koje imaju dugu tradiciju, reosiguranje, koje garantuje da će u bilo kakvim okolnostima vama ili korisnicima, biti isplaćen novac.

 

Raskid ugovora o životnom osiguranju

 

Ovakvu mogućnost su predvidele brojne osiguravajuće kuće i uključile je u svoje uslove poslovanja.

Ukoliko u jednom momentu više niste u mogućnosti da ispoštujete ugovor postoji opcija da isti raskinete.

U slučaju raskida pre vremena, ukoliko nije prošao ugovoreni minimalni period, koji iznosi desetinu ugovorenog roka, novac ostaje osiguravajućoj kompaniji.

Međutim, ako ste ispoštovali minimalan rok za plaćanje Polise i ukoliko odlučite da raskinete ugovor, možete podići izvesnu sumu novca, odnosno da otkupite Polisu.

Dakle, neisplativo je prekidati ugovor, a redovnim plaćanjem sebi obezbeđujete sigurnu dobit!

 

Zašto je životno osiguranje preka potreba?

 

Imajmo na umu da je život često nepredvidiv i da ne bude sve kako planiramo I želimo. Upravo zbog situacija na koje ne možemo da utičemo dobro je imati Polisu životnog osiguranja.

Polisa životnog osiguranja omogućava finansijsku sigurnost i spokojnu budućnost, kako pojedinca, tako i za čitavu porodicu. Mi smo ti koji odlučujemo koliko dugo i koliko novca želimo da uštedimo.

Kada potpišemo ugovor, istog trenutka znamo kolika je osigurana suma koja vas očekuje prilikom isteka štednje, kao i kolika je suma obeštećenja ukoliko doživimo nezgodu ili nesreću.

 

U medijima su u poslednja dve meseca aktuelne teme, koje ukazuju da je potrebno preuzeti inicijativu i time uticati na Vašu budućnost u trećoj dobi.

 

Vujović: Imate pravo na penziju, ali ne i na iznos – možete pročitati vest u  u nastavku linka u prilogu: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2017&mm=12&dd=08&nav_id=1334087

Penzioni sistem 19 veka prošlost, srušiti sve! Vest možete pročitati u nastavku preko link-a: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2018&mm=01&dd=12&nav_id=1346141

Goruće pitanje: hoće li mladi uopšte imati penziju! Vest možete pročitati u nastavku preko link-a https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2018&mm=01&dd=09&nav_id=1345208

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve