Finansijski saveti

Evidencija u poljoprivredi – Knjiga polja

Evidencija u poljoprivredi – Knjiga polja

Najčešći problem poslovanja preduzeća je neuređenost informacionih tokova zbog nepostojanja evidencija iz poslovanja. Rešavanjem ovog problema stvara se podloga za efikasnije poslovanje, prelazak na informacioni sistem podržan računarima i uvođenje standarda kvaliteta u poslovanje preduzeća. Poseban nedostatak informacija i podataka je izražen u poljoprivrednoj proizvodnji, a gde su one najpotrebnije. Postojanje uređenih informacija i podataka omogućava analizu poslovanja i planiranje poslovanja kako bi bilo uspešno.

 

Najčešći problem poslovanja preduzeća je neuređenost informacionih tokova zbog nepostojanja evidencija iz poslovanja. Rešavanjem ovog problema stvara se podloga za efikasnije poslovanje, prelazak na informacioni sistem podržan računarima i uvođenje standarda kvaliteta u poslovanje preduzeća.

Poseban nedostatak informacija i podataka je izražen u poljoprivrednoj proizvodnji, a gde su one najpotrebnije. Postojanje uređenih informacija i podataka omogućava analizu poslovanja i planiranje poslovanja kako bi bilo uspešno. Što je vise nepoznatih elemenata u odlučivanju, to je planiranje potrebnije, a ono nije moguće bez dobrih evidentiranih informacija-baze podataka za analizu i pravilno odlučivanje.

U poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno u biljnoj proizvodnji se postiže kroz knjigu polja, koja je osmišljena i projektovana kao alat za planiranje i praćenje svakodnevnih aktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji. Obezbeđuje pomoć u planiranju, evidenciji i analizi proizvodnih aktivnosti. Knjiga POLJA omogućava jednostavno analiziranje proizvodnih aktivnosti i praćenje ostvarenih rezultata (prinosa) i ostvarenih troškova.

Knjiga polja omogućava evidenciju o uzgoju različitih kultura, na različitim parcelama. Veoma važno je znati kako je neka kultura uzgajana, da li su korišćeni propisani preparati i da li su sve aktivnosti urađene na vreme. Sve ovo je važno kako bi se mogli dobiti sertifikati za izvoz proizvoda na strana tržišta, a pre svega na tržišta EU

Knjiga POLJA je nezamenljiva pomoć u ovom poslu.

Knjiga POLJA omogućava:

  • precizno planiranje i analizu proizvodnih aktivnosti,
  • optimizovanu organizaciju rada,
  • uporednu analizu podataka iz ranijih godina i efikasniju izradu setvenog plana,
  • pregled svih proizvodnih aktivnosti, utrošenih materijala, časova rada ljudi i mašina, primedbi i zapažanja, analize zemljišta, prinosa na jednom mestu za bilo koju godinu,
  • grafičko okruženje – digitalna mapa,
  • pomoć pri uvođenju ISO i GLobalGAP standarda, potrebne evidencije kod organske proizvodnje,
  • bazu podataka potrebnih za savetodavne aktivnosti.

Slika 1: Aplikacija za knjigu polja

 

Nekada je knjiga bila u štambanom obliku, a danas je dostupna u elektronskom obliku, pa čak i u web aplikaciji, što znači i na mobilnom telefonu.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve