Finansijski saveti

Krediti – pomoć u poslovanju ili nužnost u poslovanju preduzetnika

Krediti – pomoć u poslovanju ili nužnost u poslovanju preduzetnika

Krediti su danas svakodnevnica i u ličnom životu, a naročito u poslovanju preduzetnika.

Krediti su danas svakodnevnica i u ličnom životu, a naročito u poslovanju preduzetnika.

Pre zaduženja, pre odlaska u neku banku ili konkursa kod nekog fonda, preduzetnik mora znati za šta mu je kredit potreban.

  • Da li za investiciju u osnovna sredstva
  1. Izgradnja ili adaptacija objekta
  2. Nabavka novih mašina i opreme
  • Da li za obrtna sredstva (poboljšanje likvidnosti preduzeća)

Od namene kredita zavisi dužina trajanja kredita, dužina grace perioda i visina kamatne stope (troška za korišćenje kredita-pozajmljenih para).

 

Kako skratiti vreme za realizaciju novčanih sredstava?

 

Da bi preduzetnik u što kraćem vremenu realizovao pozajmicu, neophodno je da bude pripremljen za zahtev za traženje pozajmice-kredita:

Ako planira da investira u gradnju objekta ili adaptaciju postojećeg objekta, trebao bi izraditi projektno tehničku dokumentaciju i da obezbedi sve potrebne dozvole za gradnju ili adaptaciju.

Ako planira nabavku mašina i opreme da prikupi informacije, gde se sve mogu kupiti i po kojoj ceni.

Nakon toga preduzetnik treba da izradi biznis (poslovni) plan i bude spreman za pribavljanje ostale konkursne dokumentacije (npr. Potvrde od poreske uprave da su izmirene sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa, …)

Takođe, obzirom da preduzetnici koji uglavnom imanju manji broj zaposlenih, u preduzeću nemaju osobu koja može sve ovo da pripremi i izradi, angažuju konsultanta (da ih uputi u zahteve konkursa, uputi u načine pribavljanja domumenata, koja dokumenta treba pribaviti, izradi biznis plan). Za to je neophodno upoznati se sa tržištem konsultanata, ko bi to mogao da uradi za njih, a  da rezultat konkurisanja bude pozitavan.

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve