ANĐELINE LJUBIČICE

ANĐELINE LJUBIČICE

Anđela, učenica završnog razreda Poljoprivredne škole u Zrenjaninu, godinama se bavi gajenjem afričkih ljubičica.

Koliko su strast i jaka želja i volja važni kad odlučite da se bavite nečim, pokazuje zanimljivi primer naše mlade sugrađanke Anđele Grubački. Da bi bila najbolja u onom što radi i da joj ništa ne ostane nepoznanica, Anđela je samostalno naučila ruski jezik.

Naime, Anđela, učenica završnog razreda Poljoprivredne škole u Zrenjaninu, godinama se bavi gajenjem afričkih ljubičica. Kako je najviše stručne literature baš na ruskom i kako su vodeći stručnjaci u ovoj oblasti Rusi, Anđeli nije bilo teško da prione i nauči još jedan jezik.

– Želim da ono što radim, radim najbolje što umem. To je podrazumevalo da naučim ruski jezik, i naučila sam, priča Anđela koja se gajenjem afričkih ljubičica bavi četiri godine a ljubav prema cveću odvela ju je u poljoprivrednu školu. Kaže, mogla je da upiše svaku školu kao odličan učenik i mnogi su se čudili njenom izboru ali se ona nije pokajala.

Jednostavno sam htela da budem na izvoru onoga čime planiram da se bavim u budćnosti, a to je hortikultura i nijednog se trenutka nisam pokajala zbog svog izbora. U školi sam naučila jako mnogo i kroz teorijski ali i kroz praktični deo nastave, ističe Anđela.

U svom afričkom vrtu Anđela ima između 200 i 400 sorti. Prvu ljubičicu dobila je za rođendan. Prva hibridna ljubičica, Đole, sorte LE-Danko, svojevrsna je maskota Anđeline kolekcije i ujedno najstarija biljka. Tatin poklon za kraj školske godine pretvorio se u ono po čemu je ljudi prepoznaju.

Kaže i da afričke ljubičice nisu posebno zahtevno cveće, ali kao i svaka biljna vrsta zahtevaju određenu negu. Traže puno svetlosti, ali nikako direktno sunce, saksije prečnika ne većeg od devet centimetara, umereno zalivanje, temperaturu od 20 do 25 stepeni. Anđela ih gaji na osam polica sa veštačkim osvetljenjem.

Društvene mreže su joj veliki saveznik u poslu koji je Anđeli zasada hobi ili malo više od hobija. Velike mogućnosti daje joj Instagram na kom ima svoj profil pod nazivom Anđeline ljubičice.

– Uživam u afričkim ljubičicama, a vrlo sam aktivna na društvenim mrežama. One su mi od velike pomoći ne samo u promociji kolekcije već, pre svega, omogućavaju razmenu iskustava i znanja sa kolegama širom sveta, naglašava Anđela.

Anđela je pobednik 37. republičkog školskog takmičenja iz oblasti poljoprivrede i hortikulture, koje je nedavno održano u Zrenjaninu. Anđela je osvojila prvo mesto na nadmetanju za obrazovni profil tehničar hortikulture.

Pored prvog mesta na 37. Republičkom takmičenju iz oblasti poljoprivrede i hortikulture, Anđela je pre dve godine osvojila nagradu „Dr Đorđe Radić“, koja se dodeljuje najboljim učenicima poljoprivrednih škola. Prošle godine je osvojila drugo mesto na Međunarodnoj olimpijadi Predsedničke biblioteke Boris Jeljcin „Rusija u elektronskom svetu“ iz ruskog jezika, kao stranog, drugo mesto na takmičenju u izradi aranžmana od ruža u Lipolistu, a krajem 2022. prvo mesto na Međunarodnoj olimpijadi Sankt Peterburgskog državnog univerziteta.

– Ništa ne bih mogla bez podrške porodice i prijatelja. Šta će biti dalje u ovom trenutku ne mislim, sada razmišljam samo o prijemnom ispitu na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. Sebe mogu da zamislim u različitim oblastima – proizvodnji, prosveti, nauci ili drugim sferama povezanim sa mojim interesovanjima, ističe Anđela Grubački.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve