Aradačka zrna

„Šerbetovo zrno“ je porodično gazdinstvo Jana Ondrejevog iz Aradca. Ovaj mladi poljoprivrednik želi da pod brendom sa ovim nazivom plasira sve proizvode koje ovo gazdinstvo proizvede u toku jedne godine.
Najveći deo proizvoda su ratarski ali ne tradicionalni. Ondrejevi od žitarica proizvode speltu i durum pšenicu, od uljarica suncokret za grickanje i suncokret kao hranu za ptice a vrlo važna kultura u proizvodnji, po kojoj su Ondrejevi i poznati je mak.
Ideja kojom se Jan vodi jeste da što je više moguće zaokruže proizvodnju i preradu, da što manje zavise od velikih, od nakupaca. Takođe, da što je više moguće da to što proizvedu i prerade a onda sami i prodaju, sa kućnog praga, na pijaci ili na manifestacijama.
- Prvo smo samo sejali i tako prodavali a sada smo uspeli da nabavimo i mali mlin, pa smo počeli da meljemo speltu i durum i to na kamenu, pa sad u ponudi imamo i brašno, ističe Jan Ondrejov.
I mak sami melju.
- Mak je jako, jako zahtevna kultura u smislu da se mora odgajiti vrlo pažljivo, vrlo pažljivo ubrati i vrlo pažljivo samleti i čuvati. Sada se mak na njivi, kombajnira nema jer nema radne snage, a i ako je nađemo, jako je skupa. Kod kombajniranja može da se desi da ostanu primese, a jedno zrno pokvari još hiljadu. Zato ga pažljivo tretiramo, pažljivo meljemo i bukvalno odmah prodajemo, ističe Jan.
U zimskim mesecima, Ondrejevi proizvode i suhomesnate proizvode.
- Imamo svoju hranu, tom hranom hranimo svinje. Viškove preradimo, tako da imamo za nas ali i za prodaju. Tradicionalne proizvode od bele, domaće svinje pravimo samo zimi. Pravimo isto za nas i za prodaju. To su slanina, šunka, kobasice…Pravimo ih po porodičnoj recepturi koja se pokazala uspešnom i, kao što sam već rekao, na prodaju ide ono što je kod nas u pušnici, ističe Jan.
