AUTO CENTAR OPTIMA M – PORODIČNI POSAO KOJI TRAJE VIŠE OD DVE DECENIJE

AUTO CENTAR OPTIMA M – PORODIČNI POSAO KOJI TRAJE VIŠE OD DVE DECENIJE

Auto centrar Optima dobar je primer prave porodične preduzetničke firme. Pre više od dve decenije, posao je započeo Slavko Materić, da bi u trenutku kad su za to po godinama dospeli, posao polako preuzimali Slavkovi sinovi Stojan i Slaviša.

Auto centrar Optima dobar je primer prave porodične preduzetničke firme.

Pre više od dve decenije, posao je započeo Slavko Materić, da bi u trenutku kad su za to po godinama dospeli, posao polako preuzimali Slavkovi sinovi Stojan i Slaviša.

Danas, porodični biznis, koji se višestruko razgranao od 1998. godine, vode Stojan i Slaviša Materić.

Početak je bio maloprodaja ulja, maziva, rezervnih delova za autmobile. Za 22 godine, posao se širio.

Već 2005. godine Auto centar Optima M širi svoj poslovni prostor, i od 2008. sedište joj je u Miletićevoj ulici. Godinu dana kasnije kreće se u nove investicije, da bi se posle analize tržišta, krenulo u proizvodnju auspuha za putnička i poluteretna vozila, pod brendom Mangum Exaust system.

U Auto centru Optima M danas možete da za svoje vozilo uradite sve što je potrebno: od velikog servisa, zamene guma, reglaže trapa, do kupovine rezervnih delova. Možete da automobil i operete a što je posebno zanimljivo i što se retko sreće, možete u hotelu za gume da odložite sezonske gume koje će vam biti sačuvane na najbolji način.

Danas je u Auto centru Optima M zaposleno 30 ljudi.

Preduzetničku priču Auto centra Optima M ispričao je za Virutelni inkubator Slaviša Materić.

 

  • Firmu je osnovao naš otac Slavko, ali i brat Stojan koji je od mene stariji tri godine i ja, od malih nogu smo bili uključeni u posao, kaže Slaviša. Čim smo završili škole, u posao smo se i zvanično uključili. Za mene i za mog brata posao u porodičnoj firmi bio je najlogičniji izbor. Mi smo to želeli a otac je i govorio da je sve što je stvorio i stvorio sa idejom da mi nastavimo.

 

Slaviša u porodičnom biznisu vidi samo dobre strane.

 

  • Posao je od mene stvorio čoveka. Rano sam se uključio u posao, gledao kako se razvija, učio, sazrevao, upoznao sam mnogo ljudi, uspostavio kontakte. Mene je posao izveo na pravi put, danas sam oženjen, imam suprugu, sina, prijatelje…

 

  • Mnogo poslovnih partnera. Aktivan sam u društvenom životu grada, predsednik sam Bokserskog kluba Banat, kaže Slaviša Materić.

 

Da nastave ono što je otac počeo, Slaviša i njegov brat Stojan smatrali su prirodnim. Danas, iz stečenog iskustva, vidi da nije u svim porodičnim firmama transfer na nastavljače odnosno naslednike uvek lak.

 

  • Mi smo ocu bili leva i desna ruka i kada se on povukao, mi smo samo nastavili posao u čijem smo stvaranju učestvovali. Od oca smo naučili i da dugoročno razmišljamo. I to i radimo. Podelili smo poslove prema afinitetima. Ja sam preuzeo sektor usluga, a moj brat proizvodnje. I danas dobro radimo i dobro sarađujemo, kao porodična firma, ističe Slaviša.

 

O zaposlenima se u Auto centru Optima M veoma vodi računa.

 

  • Ulažemo u naše zaposlene jer želimo da ih zadržimo. Trudimo se da budu dobro plaćeni, da imaju dobre uslove za rad, da se stalno usavršavaju. Stručne ljude danas je jako teško naći i zato nam je osnovni zadatak da ih zadržimo, naglašava Slaviša Materić.

 

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve