Berba grožđa nikad ranija, prinos i kvalitet dobri
Ni najstariji Tarašani ne sećaju se da je berba grožđa počela početkom avgusta.
To je, kako kažu, mesec dana ranije od najranije zapamćene berbe. Na ovako ranu berbu uticale su tropske temperature, pa je grožđe rano sazrelo a moralo se brati jer je zbog opet dugotrajne suše, zrno počelo da se suši.
Bele sorte taraški vinogradar i vinar Saša Tolmač obrao je prve, sledilo je grožđe za šiler vino, a poslednje su, krajem avgusta obrane sorte za roze i crveno vino.
- Prinos je odličan a obećava i kvalitet, Saša Tolmač. Grožđe smo morali da beremo jer je bobica krenula da se suši, što je logično. Biljka se borila, štitila sebe i povlačila vodu iz svih delova. Da suša i visoke temperature nisu trajale toliko dugo, mogla je ovo biti fantastična godina, ističe Tolmač.
Dodaje i da su za lozu najveći problem bile tropske noći.
- Loza voli da su dani topli a noći sveže. Tada grožđe skuplja šećer, zadržava kiseline i arome karateristične za svaku sortu. Noći sa temperaturom od 27 pa i više stepeni potpuno su zbunile biljku, nije znala šta je dan a šta noć, ističe Tolmač.
Vinogradari se nadaju da će vino, i pored svega, biti dobrog kvaliteta.
- Grožđe voli sunce, onda ima puno šećera. Trebalo bi da vino bude dobro, ali to ćemo videti kada se svi procesi završe, kaže Saša Tolmač, vinogradar i vinar iz Taraša.