Bostan na putu
U letnjim mesecima, vrlo je popularan način prodaje koji bi se mogao nazvati „na putu“.
U selima koja izlaze na magistralne ili opštinske puteve, poljoprivredni proizvođači lakše stignu do kupaca u tranzitu. U selima koja nemaju tu sreću, angažuju „svoje“ prodavce na putu a ta saradnja u nekim slučajevima traje i decenijama.
„Na putu“ se najčešće prodaje bostan, ali poslednjih godina i ostalo povrće, sveže i prerađeno.
Novac od ovakve prodaje poljoprivrednici dobiju odmah a i izbegavaju posrednike, nakupce.
„Na putu“ je ove godine bostan prodavao i poljoprivrednik iz Farkaždina Stevica Matić.
Ovaj je Farkaždinac pod povrćem imao 40-ak ari.
Najviše, na 25 ari je bostana, dinja i lubenica a na ostatku je paradajz, paprika, beli i crni luk.
Bave se Matićevi i ratarstvom, seju i pšenicu, kukuruz i suncokret, ali kako kaže naš sagovornik, od ratarstva mrka kapa a bostan je tu da „izvadi“ godinu.
- Ove godine bostan je odličan. Dinje su već prošle a lubenice polako prolaze ali su zbog sunca i toplote odličnog kvaliteta, slatke kao retko koje godine. I cena im nije loša. Startovali smo sa 80 dinara, sad stigli do 50 ali smo zadovoljni, kaže Stevica Matić.
Na njivi su Matićevi posadili hiljadu kućica bostana. Bostan ne zalivaju i kako kaže naš sagovornik, lubenice su dostizale težinu u proseku od 8 do 10 kilograma. Ubrali su i rekorderku dinju od 9 kilograma.
- Naš je bostan potpuno prirodan. Rasađivan je na foliji, nismo ga zalivali, sam se stvarao od zemlje i sunca i nema mu ravna, ističe Matić.
Bostan prodaju, kako kaže, na putu, iz prikolice i na Maloj pijaci u Zrenjaninu.
- Najbolje ide sa prikolice. Bostan je lep, ljudi kad vide zastanu i kupuju, pa imamo kupce iz celog Banata. Na pijaci imamo dugogodišnje mušterije i ove sam godine baš zadovoljan prodajom, ističe Matić.
Do kraja sezone sa njive će Matićevi ubrati oko 15 tona slatkog povrća.
- I čim se završi ovogodišnja berba, pripremamo zemlju za dogodine. Za bostan se zemlja mora unapred pripremiti. Đubrimo stajnjakom, i stvarno se trudimo da nam bostan ali i drugo povrće bude proizvodeno na maksimalno zdrav način, ističe Matić.