DOBRI FOTOGRAFI NE TREBA DA BRINU ZA SVOJU BUDUĆNOST

DOBRI FOTOGRAFI NE TREBA DA BRINU ZA SVOJU BUDUĆNOST

Moraš da imaš znanje, da ulažeš u opremu, da veruješ u sebe, da imaš plan i onda nema razloga za brigu, tako preduzetništvo vidi Saša Stanojević

Moraš da imaš znanje, da ulažeš u opremu, da veruješ u sebe, da imaš plan i onda nema razloga za brigu, tako preduzetništvo vidi Saša Stanojević

 

Verovatno da ne postoji Zrenjaninac koji nema u svom albumu bar jednu fotografiju na kojoj ne piše „Foto Stanojević“.

To nije za čuđenje ako se zna da fotografska radnja pod ovim imenom, bolje reći prezimenom, postoji još od davne 1962. godine.

Radnju je osnovao moj otac 1962. godine i ona se nalazila kod nekadašnjeg bioskopa „Avala“. Kad je taj deo grada srušen zbog izgradnje magistrale, otac je radnju preselio u centar grada a od 2002. godine studio se nalazi kod Malog mosta, tako preduzetničku priču počinje Saša Stanojević, pripadnik druge generacije ovog porodičnog biznisa. Posao sam preuzeo 1994. godine, sticajem okolnosti, a da do tada ni aparat u ruke nisam uzeo. Ne kajem se, šta više, voleo bih da naša deca nastave tradiciju. Posao se od pre tri godine vodi na moju suprugu Mariju, ja se bavim nečim drugim, pa tako mislim i za decu, neka rade šta hoće ali neka radnju zadrže, kaže Saša.

Fotografski posao treba zadržati ne zbog sentimentalnosti, smatra Saša Stanojević, nego zato što je to posao sa velikim potencijalom.

Mnogi su proricali propast fotografskim radnjama, jedan moj prijatelj je čak rekao, ja ću snimati svadbu sigurnosnim kamerama. Naravno da to nije tako i dobri fotografi imaju budućnost, kaže Saša. Ja tvrdim da je u pitanju zanat ali onaj ko se njime bavi mora imati i umetničke kvalitete. Vi od fotografije, ako vam je to posao, morate da napravite biznis i profit. Nekada su se svadbe radile jedan dan. Danas, posao počne sedam dana pre i traje deset dana nakon svadbe.

Mladenci uglavnom na svadbi dobiju novac, i spremni su da ga ulože baš u svadbu. Sve je skuplje, venčanica, burme, pa i fotografi. Društvene mreže dale su svoj doprinos. Nekada je fotografije sa svadbe gledao mali broj ljudi, danas ih gleda ceo svet.Mi smo ove godine odbijali posao, toliko ga je bilo. Ovo se ne odnosi samo na svadbe nego na sve što se fotografiše, priča Saša Stanojević i dodaje:

Mi smo među prvima izašli na teren, sada se traže dobre lokacije za slikanje, morate da imate dobru opremu. Zato planiramo da u narednom periodu napravimo i jedan ozbiljan studio.Podići ćemo cene i smanjiti posao, jer smatram da je to nivo koji smo dostigli. Mora se stalno ulagati u opremu, mora se edukovati, učiti i to je recept za trajanje, kaže Saša.

U „Foto Stanojeviću“ je zaposleno 4 ljudi. Moglo bi i više, ali retko ko hoće da radi kao fotograf, a da pritom nešto i zna.

Od države nismo mnogo ni tražili pa nismo mnogo ni dobili, nastavlja Saša Stanojević. Dva puta podsticaje za zapošljavanje i to je to. Ono što je država nama uradila je to da nam je oduzela posao fotografisanja za dokumenta. To je zatvorilo male radnje koje su živele od fotografisanja za lična dokumenta. Nama je uzela posao, sebi ništa nije napravila a da sve bude još lepše ne znam onog ko je zadovoljan fotografijom na ličnom dokumentu.

U svetu se vraća u modu fotografija na papiru. Ni fotografi, naročito oni dobri, neće ostati bez posla.

Sad svi fotografišu pametnim telefonima. Kad hoće da izrade fotografiju, razočaraju se. Na ekranu jedno a na papiru potpuno drugačije. Jako se mnogo fotografiše a malo sačuva. Ja imam u telefonu fajlove sa hiljadu fotografija koje ću pretrčati, možda, i na kraju izbrisati. Mi godišnje napravimo 2,3 akcije gde ljudi prave fotografije od onoga što im je u telefonu ili u računaru. Tvrdim da se samo izrađene fotografije sačuvaju. Zato mislim da ima budućnosti, ali ponavljam samo za one koji su spremni da ulažu u sebe i opremu, završava Saša Stanojević.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve