DOMAĆEG MAKA SVE MANJE

DOMAĆEG MAKA SVE MANJE

Jan Sojak iz Padine jedan je od većih proizvođača maka u okolini a i samo selo u opštini Kovačica, nastanjeno pretežno Slovacima, spada u najveće proizvođače maka u Banatu.

Mak je nekada bio obavezan stanovnik svake bašte. Postojalo je nepisano pravilo kako se bašta u produžetku kuće sejala, šta se sejalo blizu kuće a šta u najudaljenijem delu. Mak je čuvao granice bašte, sejao se „u vr bašte“ kako se govorilo, malo pre zimskih ludaja za kolače.

Mak, koji je bio omiljeni sastojak kolača, proizvodio se tako u svakom domaćinstvu za sopstvene potrebe.

Onda je lagano proteran iz bašta, onda su polako i bašte nestale i pretvorene u engleske travnjake. Mak se u okolini sejao tradicionalno u nekim selima, a sada ga je i tamo sve manje.

Oni koji vole mak tvrde da boljeg maka od domaćeg i sa pijace (ako znate proizvođača) nema ali domaćeg je sve manje a sve je više onog uvoznog, slabijeg kvaliteta i vrlo često neadekvatno čuvanog.

Jan Sojak iz Padine jedan je od većih proizvođača maka u okolini a i samo selo u opštini Kovačica, nastanjeno pretežno Slovacima, spada u najveće proizvođače maka u Banatu.

Mak nije zahtevna kultura za gajenje a proda se bukvalno sa njive. Najveći deo proizvodnje ide u izvoz a ono što preostane lako se proda na manifestacijima i sajmovima i sa kućnog praga.

– Domaći mak je neuporedivo boljeg kvaliteta od uvoznog i zato lako nađe put do kupca, priča nam Jan Sojak, poljoprivredni proizvođač iz Padine. Već godinama sejemo mak, jer nije zahtevna kultura i ako bude dobra godina i dobar rod, od njega može da se pristojno živi, nastavlja Jan.

Poljoprivredni proizvođači iz Padine godišnje na tržište iznesu između 150 i 200 tona najkvalitetnijeg maka. Proizvodnji ove kulture izuzetno pogoduje peskovito zemljište, kog u Padini ne manjka.

Seje se u jesen i proleće, mada je jesenji kvalitetniji. Sa njiva se skida u junu. Ranije se to radilo ručno, sada se kombajnira.

– U selu su godinama prodavali čaure farmaceutskoj industriji, najviše Alkaloidu iz Skoplja. Sada toga više nema. Iskombajnira se na njivi a da bismo dobili mak kakav poznajemo, potrebno je još tri puta da se selektira, odnosno pročisti, priča Jan.

Ono što namene za prodaju sa kućnog praga, Sojakovi samelju u poluprofesionalnom mlinu. Ranije se mak mleo u avanu.

Mak se u ishrani najviše koristi u Vojvodini. Južnije od Beograda, dodaje Jan, prodaja ide jako slabo.

– Pretpostavljam da je to uticaj Austrougarske. U slovačkoj kuhinji sa makom se pravi mnogo jela. Osim štrudli, za koje svi znamo, kod nas su jako popularne pirohe, posebno testo sa makom, zatim opekanci kao i buhtle, kaže Jan.

Sojakovi su uvek spremni za novitete i eksperimente. Mak zauzima važno mesto u njihovoj proizvodnji, a poslednjih godina odlučili su se i za speltu.

– To nam je otkriće. Spelta je nešto posebno a brašno od ove vrste žitarice je nešto najlepše što smo probali poslednjih godina. Sve se više seje uljana repica a sve manje kukuruz. Što zbog klimatskih promena što zbog tražnje ne tržištu, završava svoju priču Jan Sojak iz Padine.

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve