DRVO SA DUŠOM

DRVO SA DUŠOM

Gorjana Ponjević Ballani, vlasnica radionice Wood planet, živi od jednog starog zanata – stolarskog.

Foto: Privatna arhiva

Gorjana Ponjević Ballani, vlasnica radionice Wood planet, živi od jednog starog zanata – stolarskog.

 

Gorjana je, jednom rečju, stolarka.

 

U njenoj radionici stvara se komadni nameštaj, radi se restauracija i autentika, od daske za meso preko drvene kuće, radi se enterijer i eksterijer, od kuhinje do baštenske garniture, rade se vrata, prozori, restauracija starih komada fasadne stolarije, autentika nekog perioda.. Radi se sve to i to sve od drveta.

 

U Gorjaninoj radionici odigra se celokupan proces – od ideje do realizacije…

 

  • Sticajem okolnosti 1996. godine našla sam se u Italiji u jednoj fabrici koja se bavila proizvodnjom drvenih stepenica. U toj fabrici rodila se moja ljubav prema drvetu, što je praktično postalo moje životno opredeljenje i moja ljubav do kraja života, priča Gorjana svoju preduzetničku priču. U toj fabrici desile su se, u stvari, moje dve ljubavi – prema zanatu kojim se danas bavim i prema suprugu. To je praktično odredilo moj život.

 

O drvetu Gorjana uči na Višoj tehničkoj školi, teoriju a praktični deo savladava u porodičnoj firmi svog supruga u rumunskom gradu Jaši.

 

  • Naučila sam sve o drvetu: od trupaca do gotovog proizvoda.
  • Tu sam naučila još nešto: da me industrijska, serijska proizvodnja ne zanima. Zato sam u garaži svog svekra, u Italiji, otvorila prvu radionicu. Nakon nekoliko godina, kada je u Italiji počela kriza u građevinarstvu, odlučujemo da se porodično preselimo u Srbiju.

 

Ponosna je Gorjana na ono što iz njene radionice izađe jer svaki komad drveta prvo dobije dušu a onda se na njemu radi.

 

  • Najveće zadovoljstvo je kad radite ono što volite, priča Gorjana. Svaki komad koji uradim je poseban, nema dva ista, svaki ima svoju priču… Ne mogu da radim u serijama, to me ne inspiriše, ne volim da radim na pritisak…
  • Moja radionica mi daje inspiraciju, u njoj nema pritiska i zato iz radionice izlaze unikatni predmeti. Ono što sada radim, posebnu vrstu prozora, sve ode u Francusku, posla ima dovoljno, I to je ono što me ispunjava.

 

Gorjana kaže da je ženi preduzetnici najteže da uskladi poslovno i porodično.

 

  • Najlepše je to što radim ono što volim a posebno zadovoljstvo je što imam priliku da mladima prenesem svoje znanje.

 

Gorjana Ponjević Ballani novi je član Unije poslodavaca Zrenjanina i Ženskog biznis kluba.

 

  • Mislim da treba da budeš aktivan u zajednici u kojoj živiš i stvaraš. Najvažnije je umrežavanje, razmena informacija, dostupnost seminara na kojima uvek neko od nas pronađe tačku interesovanja, međusobne preporuke, mnogobrojni događaji na kojima razmenjujemo iskustva… Sve to zajedno čini veliki korak ka podršci i osnaživanju smatra Gorjana.

 

Gorjana mnogo vremena i svega ostalog odvaja za događaje koji imaju humanitarni karakter.

 

  • Mnogo je ljudi oko mene koji žele da pomognu samo ih treba okupiti. Imam izrazitu potrebu da okupljam dobre ljude, da ih spajam i u tome uživam. Mislim da je jako važno da se bolje poznajemo i više uvažavamo, završava Gorjana Ponjević Ballani.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve