DRŽAVA MORA DA PRAVI BOLJU KLIMU ZA MALE PROIZVOĐAČE

DRŽAVA MORA DA PRAVI BOLJU KLIMU ZA MALE PROIZVOĐAČE

„Mili 2B“ je porodična preduzetnička radnja koja se bavi proizvodnjom karoserija za motorna vozila, poluprikolica i prikolica. Drže je otac i sin Milićević.

„Mili 2B“ je porodična preduzetnička radnja koja se bavi proizvodnjom karoserija za motorna vozila, poluprikolica i prikolica. Drže je otac i sin Milićević.

Preduzetničku priču za Virtuelni inkubator ispričao je otac Bogoljub Milićević.

Rekao bih da se bavimo obradom i preradom aluminijuma, odnosno proizvodnjom karoserija za motorna vozila, poluprikolica i prikolica, i nadogradnjom manjih vozila do 3,5 tone, odnosno vozila za šlep službu. Uskoro ćemo proizvoditi i vozila za prevoz vozila, ono što vidimo na putevima kad se prevoze 3 i više automobila, kaže Bogoljub Milićević i dodaje su u prošloj godini proizveli 30 vozila.

Planovi porodice Milićević su veliki. Bogoljub pokušava da registruje firmu u Sloveniji, kako bi u Sloveniju izvozio poluproizvod iz Srbije a iz Slovenije gotov proizvod, naravno, u Evropu.

Što se tiče poslovanja u Srbiji, Milićević ističe da je i dalje najveći problem komplikovana papirologija i nemogućnost manjih proizvođača da dobiju kredit.

Bez kredita nema poslovanja. Uslovi za dobijanje su nemogući. Na to sam ogorčen. Klima za poslovanje nije loša ali još ima mnogo da se radi da ona bude dobra za mala i srednja preduzeća. Ne žalim se previše, jer ovo što mi radimo je nešto skorz novo, ne postoji na tržištu, i u situaciji smo da uzimamo 100 odsto avansa. Ali šta je sa drugima, pita se Milićević.

U proizvode se Milićevići trude da ugrade što više domaćeg materijala.

Sada su na 50 odsto domaćeg aluminijuma, kaže Bogoljub i dodaje:
Veliki nam je problem nedostatak obučene radne snage. Aluminijum je skup materijal i ne dozvoljava nijednu grešku. Sin kaže, nema vremena da obučava nekog ali moraće. Smatram da radnik mora da bude odlično plaćen ali mora i da ima znanje.

To znanje je potrebno i ako neko misli da radi u inostranstvu.

Znam prilike na Zapadu, jer samo živeo i tamo. Ovde se pričaju bajke o tamošnjoj zaradi. Ja kažem, okej koliko zaradiš, ali koliko ti na kraju ostane. Pitam se ko sme kad ode na Zapad da prestane da radi, kad je od prvog meseca u meseca u kreditima. Tamo kad dobijete ličnu kartu, sa tom kovertom stiže još 20 u kojima su razne ponude. Na kredit možete da kupite telefon, televizor, pa nadalje, o stanu da ne govorim. Ovde ima uslova za dobar život, kad bismo više radili kao što radimo kad odemo u inostranstvo, bilo bi bolje svima. Naravno, država mora da bude efikasna, da se iskoreni korupcija, da više vodi računa o malim preduzećima, da se briga ne vodi samo deklarativno nego i stvarno. Tada dolazi boljitak, zaključuje Bogoljub Milićević.

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve