Đuđino carstvo sira
Foto: Privatna arhiva
Insistira na tome da sir proizvodi. Pravi ga svojim rukama, isključivo od nepasterizovanog mleka, soli i sirišta. To je početak a onda na delo stupa njeno znanje, iskustvo, mašta i ukus.
Ona je Đurđinka Jovanov. Pre dve godine došla je u naš grad iz Kovilja.
Ima svoje poljoprivredno gazdinstvo, siraru… Mleko proizvodi sama a ono što joj nedostaje kupuje od poznatog mlečnog govedara Jugoslava Tomića.
Sirevima koji izlaze iz radionice Đurđinke Jovanov nema kraja:od mladih, podlivanih, preko rolovanih sa bezbroj ukusa,do mocarele i burate, zrelog u kačici.
Tu je i krem sir i maskarpone, gril sir za koji je dobila priznanje na Balkanskom festivalu sira 2016. godine.
Odnedavno u ponudi je i mileram od punomasnog mleka, sa više od 45 odsto masnoće, i najnoviji proizvod, listići sira u mileramu.
- Ponosna sam na svoje slatke rolovane sireve. Napravila sam ih jer je obožavam slatko i naravno, obožavam sir. To su sirevi koji se služe na kraju obroka, kao dezert, uz penušavo vino ili konjak. Na primer, rafaelo sir, sa namazom sa kokosom, posut mlevenim i seckanim lešnicima. To je moj favorit ali u ponudi je i sir sa nugat filom ili medom i orasima, ističe Đuđa.
- Slani rolovani sirevi mogu biti sa raznim dodacima, od onih tradicionalnih kao što su kvalitetna šunka ili masline, do malo drugačijih sa namazom od dimljene slanine i čvarcima, postim susamom. Ili sa namazom od feferona iz tegle. Ili sa pestom od bosiljka ili rukole. Ili sa namazom od mladog kajmaka i zelenog bibera.
Sirevi su joj ljubav i strast.
- Nekako sam uvek želela da imam nešto svoje, da radim nešto što je samo moje i drugačije. Nisam odrasla na farmi, nego sam to zavolela, učila, stalno učila, radila… Imam dar, imam veliku želju ali rekla bih da je jako važna i upornost i vežba, ističe Đuđa.
Foto: Privatna arhiva