DUG JE PUT OD NJIVE DO KOTLIĆA

DUG JE PUT OD NJIVE DO KOTLIĆA

Mlevena crvena paprika, slatka, ljuta, dimljena neizostavan je začin i obavezan dodatak u gotovo svim jelima.

Mlevena crvena paprika, slatka, ljuta, dimljena neizostavan je začin i obavezan dodatak u gotovo svim jelima.

Poslednjih godina, od kada su mnogo više na ceni domaći, lokalni proizvodi, i domaća mlevena paprika vraća se na velika vrata u kuhinje.

No, dug je put od od njive do kotlića.

Tim putem godinama ide jedan od najpoznatijih malih proizvođača mlevene paprike Dragomir Suljić iz Kovilja. Ovaj mladi čovek na porodičnom gazdinstvu, između ostalog, proizvodi i crvenu mlevenu papriku u nekoliko varijanti.

– Svake godine paprikom posejemo oko četiri hektara zemlje. To je, naravno posebna vrsta paprike. Paprika je vrlo zahtevna kultura i oko nje se mora mnogo raditi. Zahtevna je i osetljiva, zato je stvarno dug put, koji počinje krajem zime a završava se u jesen, priča Dragoljub.

Suljićevi imaju svoju sušaru, u kojoj papriku suše, onda je melju, pakuju a tek tada stiže najteži deo – plasman. Dragoljuba znaju posetioci gotovo svih vašara i manifestacija u Vojvodini.

– Malim proizvođačima u koje spada i naše porodično gazdinstvo ne preostaje ništa drugo nego da svoju robu dokažu na tržištu a to su sajmovi, vašari i manifestacije. Kupce moramo da ubedimo u ličnom kontaktu. Kod nas, taj je posao pripao meni i zato bila zima ili leto, pada li sneg ili kiša, ili duva košava, svakog vikenda put pod noge. Nije dovoljno ni imati kvalitetan proizvod, morate imati i neki poseban način da je prodate. Mene sada mnogo ljudi zna, ali na početku nije bilo lako, priča Dragoljub.

Vašari, kobasicijade, čvarkijade, slaninijade, pihtijade, i ostale ijade samo se ređaju a kad prođu zimske manifestacije počinje sezona vašara. I tako godinama.

Dragoljub kaže i da bi prodavnica sa lokalnim domaćim proizvodima malim proizvođačima bila od velike pomoći, jer je to način ne samo da se promoviše kvalitet i domaća proizvodnja nego i proizvođačima pomaže da ne brinu da li će se zalihe iz skladišta prodati do naredne proizvodnje.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve