DUGA ISTORIJA IZLOŽBI I SAJMOVA

DUGA ISTORIJA IZLOŽBI I SAJMOVA

U susret ZRBIZNET- u, privredno – sajamskoj manifestaciji u organizaciji, pre svih, zrenjaninskih preduzetnika, lepo je prisetiti se duge istorije izložbi i sajmova u našem gradu. Pomoći će nam u tome Rajka Grubić, etnolog.

Još u XIX veku velikobečkerečke zanatlije shvatile su da ukoliko ne pokažu javnosti šta znaju i umeju, od napretka nema ništa. Izložbe vrlo brzo postale i prodajne.

U susret ZRBIZNET- u, privredno – sajamskoj manifestaciji u organizaciji, pre svih, zrenjaninskih preduzetnika, lepo je prisetiti se duge istorije izložbi i sajmova u našem gradu.
Pomoći će nam u tome Rajka Grubić, etnolog.

Prve izložbe zanatlijskih proizvoda održane su u Velikom Bečkereku u drugoj polovini XIX veka. Ideje za tako nešto stigle su , naravno, iz sveta.
Zanatlije su shvatile da svoje proizvode moraju prikazati široj javnosti a i pokazati da je ono što oni proizvode, kvalitetno.
Zanimljivo je, pronašla je Rajka Grubić u lokalnoj štampi, da je prva izložba održana u današnjem Žitištu, „Izložba cveća i rasada“ 1870. godine a 1871. u Velikom Bečkereku, „Izložba stoke i poljoprivrednih mašina“.
Izložba radova zanatskih učenika i pomoćnika održana je 1883. godine a na njoj je učestvovalo 65 zanatskih radionica.

I evo još jedne zanimljivosti: Zanatlijska zajednica 1902. godine u avgustu je organizovala veliku izložbu, koja je imala i prodajni karakter.
Organizacija izložbe poverena je odborima formiranim specijalno za tu namenu, a jedan je bio i Agitacioni, čiji je zadatak bio da animira kako zanatlije tako i kupce.
A ideja organizovanja izložbe bila je, između ostalog, „da se podigne moralna hrabrost zanatlija i ublaži osećaj manje vrednosti“…
Neke stvari se očigledno teško menjaju iako je od tog vremena prošlo više od jednog veka.
A da je izložba bila pun pogodak govori podatak koji navodi Rajka Grubić, da su zanatlijama nakon izložbe stigle porudžbine u vrednosti 12 000 kruna.
Štampa je zabeležila i izložbu štampanih stvari 1914. godine, pa izložbu budućih zanatlija – od minijaturnog sobnog nameštaja do avijonskih ( tako glasi u originalu) modela 1930, zatim 1931. godine izložbu tekstilne industrije i domaće radinosti.

Velikobečkerečeke zanatlije izlagale su i u inostranstvu: u Budimpešti 1885, u Temišvaru 1891, na Milenijskoj izložbi u Budimpešti 1896…
Na ovoj izložbi osim zanatlija, pojavili su se sa svojim proizvodima i prvi industrijalci.
Bilo je i uspeha: bečkerečka fabrika tepiha „Jakov Gutman i sinovi“ na svetskoj izložbi u Parizu dobija zlatnu medalju. Grand prix na izložbi u Parizu 1931. godine dobija fabrika parfimerije i kozmetičkih proizvoda Luksol.
Tržište je oduvek bilo pokretač zanatske delatnosti. Na izložbama je uspostavljena uzajamna veza između zanatlijai kupaca.

Tako bilo, tako i ostalo.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve