EKSPANZIVAN RAZVOJ ZANATSTVA POČETKOM XIX VEKA

EKSPANZIVAN RAZVOJ ZANATSTVA POČETKOM XIX VEKA

Povelja kojom je Bečkerek uzdignut na stepen slobodnog trgovišta doprinela je ubrzanom razvoju zanatstva u gradu. Pojavljuju se prvi cehovi a odnosi se regulišu uredbom.

Povelja kojom je Bečkerek uzdignut na stepen slobodnog trgovišta doprinela je ubrzanom razvoju zanatstva u gradu. Pojavljuju se prvi cehovi a odnosi se regulišu uredbom.

Pre nekoliko dana navršilo se 249 godina datuma koji je izuzetno važan za istoriju varoši Bečkereka, današnjeg Zrenjanina. Reč je o datumu kada je Bečkerek, poveljom carice Marije Terezije uzdignut na stepen trgovišta. Povelja, koju je carica Bečkreku dodelila 6. juna 1769. godine, sadrži 15 tačaka i reguliše celokupan društveno – ekonomski život varoši.

Zašto je datum značajan za razvoj zanatstva?

U povelji, između ostalog, stoji, da se Bečkerek uzdiže na stepen grada „ u najblagonaklonijoj nameri da podižemo rukodelstvo i zanatstvo i u uverenju da će se stanovnici prvenstveno posvetiti ovom proizvođačkom staležu, da će pribaviti još nedostajuće rukodelce i veštake, da će ovome privući svoju decu i da će joj dati da se pouče u čitanju, pisanju, računanju, kao i potrebnim znanjima i zanatskom i trgovačkom staležu..“.
Poveljom su Bečkereku dodeljena tri vašarska dana a dve godine kasnije dobio je i četvrti. Vašari su bili izuzetno važni za razvoj zanatstva i preduzetništva uopšte.
Krajem XVIII veka, piše Rajka Grubić, etnolog, velikobečkerečke zanatlije postaju toliko jake da osnivaju svoja udruženja – cehove, prema vrsti zanata kojim su se bavili.
Krajem XVIII veka otvara se i prva apoteka – „Kod spasitelja“, piše istoričar Milan Đukanov. A 1795. godine osniva se i prva srednja škola – Gramatička, sa, istina, samo nižim razredima.

Početkom XIX veka Bečkerek je imao 9 udruženih cehova: u jednom su bravari, stolari, kolari, u drugom voskari, mlinari, sapundžije, pekari, u trećem obućari, užari, četkari, u četvrtom zidari, tesari, kalmadžije, u petom čizmari, remenari, opančari, kožuhari, u šestom mađarske i nemačke ćurčije, kabaničari, u sedmom mađarski i nemački krznari, mesari i pivari, u osmom kovači, tesari, sarači i bravari a deveti je ujedinjeni ceh kožara. Ukupno je u cehove udruženo 29 vrsti zanatlja.
Uredbom su već uređena sva pitanja vezana za šegrte, pomoćnike, majstore, disciplinu, jednom rečju, sve štoje vezano za rad i ponašanje zanatlija.

A ne samo što se povećava broj zanata i zanatlija nego se pojavljuju i prve „specijalizacije“, pa postoji i kovač motika, kovač klinova i što je najzanimljivije kovač „kuršmit“, odnosno veterinar…
Zahvaljujući dokumentima koji se čuvaju u Istorijskom arhivu a koje je proučavao Đukanov, može se saznati i da se, iako jaki, zanatlije već plaše konkurencije pa su mesni obućari zatražili da se zabrani obućarima i opančarima iz Srbije da prodaju na vašarima na Bečkereku. Zanimljivo je da je zahtev odbijen, uz obrazloženje da su lokalni obućarski proizvodi loši. Monopol su tražili i lokalni pekari. Istovremeno, neke zantalije traže dozvolu da idu uSrbiju jer ih zove knez Miloš.
Ekspanzija zanatstva i to naročito kod srpskog stanovništva dešava se u drugoj polovini XIX veka ali o tome u narednom nastavku naše priče o istoriji preduzetništva u našem gradu.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve