IZAZOVI ORGANSKE PROIZVODNJE: NEMA OZBILJNIJE PODRŠKE A DO KUPACA SE TEŠKO STIŽE

IZAZOVI ORGANSKE PROIZVODNJE: NEMA OZBILJNIJE PODRŠKE A DO KUPACA SE TEŠKO STIŽE

Rade Maljković iz Banatskog Karađorđeva skoro se pola veka bavi organskom proizvodnjom žitarica. Od pre deset godina ima i registrovano gazdinstvo.

Rade Maljković iz Banatskog Karađorđeva skoro se pola veka bavi organskom proizvodnjom žitarica. Od pre deset godina ima i registrovano gazdinstvo.

Kaže, organskom proizvodnjom bavi se jer želi da njegova porodica i on jedu zdrave namirnice. To bi želeo i drugim porodicama ali danas, iako su usta svima puna zdravih, prirodnih namirnica, za organsku proizvodnju su vrlo teška vremena.

Opstaje i ostaje u ovoj proizvodnji samo zato što ne želi da se hrani iz prodavnice, hranom neutvrđenog porekla.

Na svom imanju proizvodi organsku pšenicu, kukuruz i prerađevine od njih.

Iako se decenijama bavi organskom proizvodnjom žitarica, Maljković kaže da stanje u ovoj oblasti nikad nije bilo teže.

S jedne strane, država ne podržava dovoljno organsku proizvodnju. Kaže, još nije dobio povraćaj novca za sertifikaciju ni subvencije od prošle godine.

Od svoje matične opštine, opštine Žitište, tvrdi nikad nije dobio ništa.

Drugi veliki problem je hronični nedostatak radne snage.

– Ne bih se usudio da se bavim organskom proizvodnjom u povrtarstvu, jer ta proizvodnja zahteva mnogo ručnog rada. Sezonske radne snage nema, a sam ne bih mogao. Sela se prazne, a i oni mlađi koji ostaju, ne žele da rade, kaže Maljković.

A poseban problem je loša platežna moć kupaca i ograničena mogućnost plasmana proizvoda.

– Ljudima je skupo da plate jaje iz domaćeg uzgoja 40 dinara. Ja to mogu da razumem. Kupuju na akcijama a da ne znaju ni odakle je to jaje ni čime su kokoške hranjene. S druge strane, mogućnosti plasmana su ograničene. U Žitištu a ni u Zrenjaninu ne postoji mesto na kom bi organski proizvođači mogli da prodaju svoje proizvode. Znam da bi lakše svoje proizvode prodao u Beogradu, ali ako ja odem na pijacu u Beogradu, ja gubim dan za posao, kaže Maljković, a mene nema ko da zameni.

Nije bolje vreme ni za tradicionalnu poljoprivredu.

– U selu je nekad bilo hiljadu domaćinstava, svako je imalo po kravu ili dve, na primer. Danas jedva da ima dvadesetak krava u selu. Kod komšije moram da se upišem za mleko da bi ga dobio za dva, tri dana. Ja ga iz prodavnice piti neću, makar ga nikad ne okusio, kžae Maljković i ponavlja da je njegova porodica počela sa organskom proizvodnjom kako bi se hranila zdravo a to bi želeo i drugim porodicama. Ipak, sa ovakim tretmanom prema organskoj proizvodnji, osuđeni smo na hranu koja nam dolazi ko zna odakle i kako proizvedena dok će domaća proizvodnja polako uzmicati.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve