KAD INŽENJER PRAVI SLADOLED I KOLAČE

KAD INŽENJER PRAVI SLADOLED I KOLAČE

 Samir Haliti treća je generacija Halitijevih koja se bavi poslastičarstvom. Poslastičarnica „Sport“ u glavnoj gradskoj ulici postoji i uspešno radi već 69 godina – nikad nije menjala delatnost ni lokaciju.

Samir Haliti treća je generacija Halitijevih koja se bavi poslastičarstvom. Poslastičarnica „Sport“ u glavnoj gradskoj ulici postoji i uspešno radi već 69 godina – nikad nije menjala delatnost ni lokaciju.

Poslastičarnicu je otvorio Samirov deda, posao su nastavili Samirov otac i stric a posao sada polako preuzima on.

Po zanimanju sam diplomirani inžinjer zaštite životne sredine, ali nekako sam znao da će porodični posao biti moje životno opredeljenje, priča Samir svoju preduzetničku priču. I dok sam išao u školu pomagao sam i učio se zanatu, tako je bilo i tokom studiranja. Sada mi je to posao, priča Samir.

Porodični posao ima svoje dobre i loše strane. Dobra je svakako to što se ne kreće od nule.

To što preuzimam razređani posao jako je velika stvar, kaže Samir. Da sam morao da počnem od nule, ne znam uopšte kako bih. Imam puno primera u svom okruženju, da su moji drugovi počinjali od nule i nisu uspeli. Treba jako puno znanja i početnog kapitala da bi se prebrodile muke u poslovanju kojih ovde ne nedostaje. E, sad, kad ste treća generacija u poslu, morate da se izborite za svoje mesto pod suncem. Nije uvek lako, ali ja poštujem tradiciju a stariji moraju da prihvate modernizaciju. „Sport“ je u početku bio poslastičarnica sa orijentalnim kolačima i poslasticama, a sada drži korak sa svetskim trendovima u poslastičarstvu, kaže Samir.

Kao jedan od većih problema Samir vidi u količini propisa od kojih mnogi nemaju veze sa suštinom proizvodnje hrane.
– Jasno je da se u proizvodnji hrane moraju poštovati standardi bezbednosti, ali verujte da ima toliko propisa koje morate poštovati a koji nikakve veze sa tim nemaju, kaže Samir.

Drugi problem je u sezonskom karakteru posla.
Poslastičarnica „Sport“ u sezoni zapošljava 20 radnika ali van sezone duplo, pa i troduplo manje, kaže Samir. – Danas je, inače, problem sa nedostatkom radne snage a kad je u pitanju sezonski posao, situacija je još komplikovanija.

Zato je Samir malo modernizovao odnos sa zaposlenima.
Počeli smo da organizujemo neformalna druženja, tim bildinge, želim da svaki naš radnik poslastičarnicu oseti kao dobro mesto a ne da na posao dolazi sa grčem u želucu, kaže Samir i dodaje da su prošle godine svi zaposleni bili na izletu na Tisi i u segedinskom Akva parku i to svi pate kao vrlo lepe zajednički provedene trenutke.

Samir kaže da dosada nije koristio nikakve državne podsticaje za preduzetništvo. Nije bilo preke potrebe, nekako su se uzdali u generacijsko znanje i ostavštinu, kao što su to, uostalom, radili Halitiji svih generacija i na svim evropskim meridijanima.

Poslastičarnica „Sport“ ima svoje stalne mušterije a raduje se svakom novom gostu. Sa „Sportom“ su odrastale generacije Zrenjaninaca i zahvaljujući Samiru i njegovoj sestri koja je takođe uključena u posao, ta tradicija će se nastaviti.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve