KOLIKO RADIŠ, TOLIKO IMAŠ

KOLIKO RADIŠ, TOLIKO IMAŠ

Koliko radiš, toliko imaš, rečenica je koja najbolje objašnjava razloge zbog kojih su Jelena i Dragoljub Savić, pre tačno dve decenije, pokrenuli sopstveni posao.

 

Koliko radiš, toliko imaš, rečenica je koja najbolje objašnjava razloge zbog kojih su Jelena i Dragoljub Savić, pre tačno dve decenije, pokrenuli sopstveni posao.

 

  • Bilo je to strašno vreme. Početak 2000. godine. Iza nas su bili ratovi, sankcije, bombardovanje, nestašice a budućnost je početkom novog veka i milenijuma bila neizvesna. Oženio sam se i našli smo se pred dilemom: ili da idemo iz zemlje, kao što su to učinili i planirali mnogi naši prijatelji ili da započnemo neki sopstveni biznis. Odlučili smo se za ovo drugo, i 23. februara 2000. godine otvorili svoju prvu radnju.

 

Ovako preduzetničku priču porodice Savić iz Tomaševca, pod imenom „Agrotrend“, počinje Dragoljub Savić, glava porodice. Biznis je registrovan na suprugu Jelenu, a kako je stasao za posao, u porodični biznis uključio se i 20-godišnji sin.

 

  • Odluka je bila teška ali se na kraju pokazala kao dobra. Odnosno, zbog takve odluke se nismo pokajali, ističe Dragoljub.

 

„Agrotrend“ je trgovinska firma registrovana za trgovinu na malo.

 

  • U radnjama imamo sve što jednom selu treba. Mi smo i gvožđara, i knjižara, i farbara, imamo i građevinski materijal… Jednom rečju, kod nas gotovo svi meštani mogu da se snabdeju potrepštinama (da nisu hrana), a da ne moraju da idu u grad, kaže Dragoljub. Sada imamo tri radnje, osim ove u Tomaševcu, imamo radnju i u Orlovatu i Botošu. Širok asortiman, na koji smo primorani, veliko je opterećenje, lager je veliki za nas, ali drugačije ne može. Zato smo svi uključeni u posao i radimo puno, ali nismo u situaciji da zaposlimo još radnika. Da imamo još 3,4 radnika, nama bi život bio lakši, ali situacija je takva kakva je i nema nam druge, ističe Dragoljub.

 

Selo bi moglo biti odlično mesto za život, samo kad bi država stvarno rešila da se selom bavi na pravi način.

 

  • U selima je sve više starih. Mladi odlaze ili u gradove ili u inostranstvo. Dvadeset godina kasnije, mladi su u istoj dilemi u kojoj smo mi bili. Naš sin je odlučio da ostane na selu. Uključuje se u već razrađeni posao, a kako imamo voćnjak, sad smo u fazi izgradnje destilerije, čime bi se sin bavio. Ja stalno tražim i izmišljam nešto novo, jer samo tako danas može da se opstane. To ima veliku cenu, jer se nama privatni posao pretvorio u privatni život. U ovakvim poslovima, od kojih zavisi egzistencija cele porodice, ništa se ne sme prepustiti slučaju. S druge strane, ono ili-ili sa početka priče, nama je obezbedilo život u vrlo teškim vremenima, naglašava Dragoljub.

 

Savići imaju i kćerku, koja je trenutno u Karlovačkoj gimnaziji, na smeru za italijanski jezik. Kakvi su njeni planovi, još je rano govoriti.

 

  • Dve decenije preduzetništva doneli su mnogo lepog i dobrog i mnogo teškog i manje lepog u naše živote. Pokajali se nismo a sinu smo rekli, ukoliko želi da nastavi našim stopama, pružićemo mu svu podršku. Ono što je naučio od nas jeste da koliko radiš, toliko imaš, zaključuje Dragoljub Savić.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve