MAGIČNE REČI ZA PORODIČNI BIZNIS: VOLJA, NAPOR I ODRICANJE

MAGIČNE REČI ZA PORODIČNI BIZNIS: VOLJA, NAPOR I ODRICANJE

Štamparija Diginet je 1. decembra ušla u 18- tu godinu rada i poslovanja na tržištu srednjeg Banata, Vojvodine pa i Srbije. Možda je to pravo vreme da se osvrne, pogleda šta se uradilo ali još više vreme da se naprave planovi šta i kako dalje.

Štamparija Diginet je 1. decembra ušla u 18- tu godinu rada i poslovanja na tržištu srednjeg Banata, Vojvodine pa i Srbije. Možda je to pravo vreme da se osvrne, pogleda šta se uradilo ali još više vreme da se naprave planovi šta i kako dalje.

Kad bih se šalio, rekao bih prvih 15 godina su najteže. Brzo je prošlo ali činjenica je da sam tek poslednje tri godine počeo da stvarno uživam u ovom svom biznisu, da su se stvari posložile tako da mi više ne predstavlja stres dnevno funkcionisanje i to što svakog meseca treba obezbediti 25 plata. Sad je vreme za viziju, za projekciju, za planove, kaže Goran Nešić, direktor Digineta.

 

A kako je sve počelo?

Brat i ja smo odrasli sa mirisom štampe, priča Goran, i dodaje:

Kad vam se taj miris uvuče pod kožu ne možete lako da ga se rešite. Otac nam je radio u poznatoj štampariji u Zrenjaninu i to je bio njegov život. Tako je postao i naš. Završio sam srednju školu i uporedo sa fakultetom počeo da učim prve korake u štamparstvu sa očevim kolegom. Brat se posle vojske uključio, sve je počelo kao porodični biznis i tako je do danas.

Posao je počeo u garaži. Danas izgleda neverovatno da su se ozbiljni poslovi završavali u malom, niskom prostoru jedne garaže. Mašina za štampanje na tekstilu, koju danas u Diginetu čuvaju kao muzejski eksponat, ručno je napravljena i možemo da se pohvalimo da su na njoj su štampane majice za dva Egzita.

Diginet se selio iz jednog u drugi zakupljeni prostor, da bi se poslednjih godina pozicionirao u sopstvenom, koji osim štamparije u 8 tehnika štampe na 1300 kvadrata ima i sopstvenu školu i studio za dizajn, pripremu i fotografiju. I velike planove na polju kreativne industrije.

Posao sa štampom je jedan od poslova koji je pretrpeo možda i najviše promena, kaže Goran. Vreme kad smo mi počinjali i ovo sada, ne može se ni uporediti. Oprema se inovira na svakih nekoliko godina. Mi smo firmu odmah nazvali Diginet što je bilo izvedeno od imena mog brata Dragana i mog, ali je trebalo i da nagovesti digitalno vreme koje dolazi.

Upoređujući vreme kad je Diginet startovao i sadašnje, Goran Nešić kaže da je možda nekad bilo lakše početi ali za bilo koje vreme, važna je velika volja, znanje i odricanje.

Kao najveći izazov u godinama koje dolaze, Nešić vidi problem kvalifikovane i kvalitetne radne snage.

Poslodavci se moraju pripremati za kontinuiran rad sa zaposlenima.Moraju se praviti uslovi za zadržavanje postojećih ali i pronalaženje novih kvalitetnih kadrova. Mi smo već uspostavili saradnju sa grafičkim fakultetom u Novom Sadu i višom školom, tu su oni koje me vidimo kao naše zaposlene za neku godinu. Želimo da napravimo ozbiljan Centar za edukaciju dizajnera i primenu praktičnog znanja. To vidim kao ono čime se moramo baviti u narednom periodu, jer se sve vrti oko dobre ideje i dobrog dizajna i ulaganja u znanje i kreativne ljude. Ko od poslodavaca to još nije razumeo, razumeće na teži način, završava Goran Nešić.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve