Melenački „Đurđevak“ – čuvar baštine Banata
Bez udruženja žena „Đurđevak“ ne može se zamisliti organizacija nijednog događaja u Melencima.
Članice ovog udruženja uvek su tu da svojim znanjem, veštinama i velikim entuzijazmom pomognu da svaki događaj u selu protekne besprekorno.
Tu su da okite selo za praznike, da umese krofne za đake u školi, da učestvuju u akciji ozelenjavanja, da se prisete meštana koji su zadužili selo, da daju doprinos svakoj humanitarnoj akciji, da pronose priču o Melencima širom Srbije…
Udruženje žena „Đurđevak“ postoji više decenija. U njemu je uvek aktivno 30-tak žena, smenjuju se generacije ali uvek ima onih „čuvarki vatre“…
Vitrine u njihovim prostorijama prepune se pehara i priznanja, jer retko gde se pojave a da ne zablistaju.
Znanje se prenosi sa generacije na generaciju, pa se žene okupljene u udruženju bave ručnim radovima, čuvaju starinski veštinu „necovanja“ ali najviše vole da mese kolače, i to one starinske…
Onim što najbolje znaju Melenčanke su se predstavile i na Festivalu božićnog kolača „Česnica“ koji je po četvrti put održan u Narodnom muzeju u Zrenjaninu.
- Napravile smo česnicu po starinskom receptu, onako kako su je pravile naše bake i naše mame, sad je pravimo mi a verujemo da će i nas imati ko da nasledi, kaže Zorka Kuručev iz Udruženja žena „Đurđevak“.
Česnica je u Banatu slatka. Pravi se od tankih kora, koje se filuju mlevenim orasima i suvim grožđem.
- Važno je da se kore više suše nego peku i to je ta posebna veština koja mora da se savlada. Kore moraju da ostanu bele, da se ne prepeku. I česnica mora da bude suva. Kad se poslaže, obilno se posipa prah šećerom, kaže naša sagovornica.
Osim što su napravile starinsku česnicu, Melenčanke su prikazale i kako izgleda božićna trpeza. Na njoj su obavezni i sitni kolači koji su se nekad pravili, oblatne, breskvice, šapice…
- Vidimo da se mnogi vraćaju zaboravljenim ukusima, starinskim kolačima, i zato smatramo da su udruženja žena kao što je naše jako važna da sačuvaju i recepte ali i običaje, kaže Zorka Kuručev.

