Naša zimnica iz Tomaševca

Naša zimnica iz Tomaševca

Foto: Privatna arhiva

Porodica Novakov iz Tomaševca povrtarstvom se na svojoj zemlji bavi kako bi obezbedila dopunski izvor prihoda.

Godinama Novakovi, Smiljana i Dušan, seju beli luk a uzgajaju i posebnu vrstu tikve, lufu. Prošle godine okušali su se i u proizvodnji kukuruza za kuvanje.

Svesni da plasman sirovine nije dovoljan, odnosno da tek prerada donosi neku zaradu, Novakovi su ove godine eksperimentalno svoje povrće i voće ali i i povrće i voće sa poznatim poreklom preradili u zimnicu.

Jedna sezona nije dovoljna za neke čvrste zaključke ali dovoljna je da pokaže je li ovo put kojim će Novakovi dalje ići.

  • Svaka godina je u povrtarstvu sve teža i teža a ova je bila najteža u nekoliko poslednjih. Velike količine kiše kad joj nije bilo vreme a onda dugotrajna suša sa visokim temperaturama, uništile su rod povrća na otvorenom. Beli luk kojim se tradicionalno bavimo je potpuno podbacio i nije bio kvaliteta na koji smo navikli i nas i naše potrošače. A ako vam kažem da smo posejali 17 kilograma pasulja a ubrali 24 kilograma, jasno je koja je katastrofa ove godine bila u povrtarstvu, kaže Dušan Novakov.

Već godinama su Novakovi razmišljali o preradi svojih povrtarskih proizvoda a ove godine, kako kažu, muka ih je naterala da se odvaže i krenu.

  • Videli smo da od roda sa njive nemamo šta da čekamo i odlučili da eksperimentalno proizvedemo zimnicu i kiselu i slatku i da vidimo kako nam ide. Pravili smo je na isti način kao što to radimo godinama za našu porodicu. Odnosno, samo smo ove godine napravili veće količine. Nije nam ispalo loše, kaže Dušan Novakov.

Pa su tako napravili ljutenicu, blago ljutu somborku u turšiji, beli luk u turšiji, mladi crni luk u turšiji, vojvođanski miks, odnosno crni, crveni i beli luk i šaragrepu u turšiji, namaz od belog luka i kompot ili kako se to ovde kaže, dumst od višanja.

  • Uglavnom je sirovina naša ili smo je kupili od rođaka i prijatelja za koje znamo kako su povrće proizveli. Preradili smo relativno male količine i uspeli da ih plasiramo. Zadovoljni smo dobijenim kvalitetom. Ovo je bila eksperimentalna godina a imamo vremena ove zime da razmislimo šta ćemo dogodine. Ono što je sigurno jeste da od prodaje povrća sa njive ima sve manje zarade. Mislim da ljudi nisu svesni šta se ove godine dogodilo na njivama i povrtnjacima. Mnogi se povrtari neće od nje oporaviti. Verujemo u našu zimnicu, pravili smo je po tradicionalnim receptima i oni koji su je probali zadovoljni su. Tako da ćemo razmisliti u kom ćemo pravcu krenuti dogodine, ističe Dušan Novakov.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve