NE POKREĆU ME UZORI, NEGO ŽELJA DA MI BIZNIS OPSTANE ŠTO DUŽE

NE POKREĆU ME UZORI, NEGO ŽELJA DA MI BIZNIS OPSTANE ŠTO DUŽE

Kada je počinjala, sektor, prvo trgovine boja i lakova, a vrlo brzo i završnih poslova u građevinarstvu, bio je rezervisan za muški pol, i kako Suzana Aćin kaže, nije bilo lako. Ali, predanost, posvećenost i visoki profesionalizam, korektnost i stručnost, kvaliteti su koje su prepoznali investitori, dobavljači i kupci, što je firmi obezbedilo uspešno poslovanje čitavih četvrt veka.

Suzana Aćin na čelu je firme “AS komerc” punih 25 godina.

Kada je počinjala, sektor, prvo trgovine boja i lakova, a vrlo brzo i završnih poslova u građevinarstvu, bio je rezervisan za muški pol, i kako Suzana kaže, nije bilo lako. Ali, predanost, posvećenost i visoki profesionalizam, korektnost i stručnost, kvaliteti su koje su prepoznali investitori, dobavljači i kupci, što je firmi obezbedilo uspešno poslovanje čitavih četvrt veka.

 

Moja preduzetnička priča počela je 1995. godine, znači pre 25 godina. Bila sam zaposlena u građevinskom preduzeću, koje se nalazilo u problemima. Nisam videla budućnost u takvom preduzeću, pa sam rešila da pokušam samostalno da radim. Važan motiv da krenem u privatni posao jeste i vera u sebe, kaže Suzana Aćin. Bila sam sigurna da kroz privatni biznis mogu da poboljšam životni standard svojoj porodici. Posao sam započela u zakupljenom prostoru u mojoj bivšoj firmi. U to vreme sam bila treća privatna farbara u gradu, što je obećavalo da ću uspeti, jer je konkurencija bila mala, ističe Suzana i dodaje:

 

U početku sam se bavila samo trgovinom boja i lakova, a kasnije sam počela da izvodim završne radove u građevinarstvu, pošto je to bio deo mog posla u preduzeću u kom sam bila zaposlena. U zakupljenom prostoru sam radila 10 godina a onda sam kupila staru kuću, srušila je i napravila poslovni objekat u kojem i danas radimo. S obzirom da je moja delatnost muškog karatktera, veoma teško je opstati u muškoj konkurenciji. Mislim da su moje prednosti stručnost u ovoj oblasti, velika odgovornost i korektnost. To su prepoznali i dobavljači i kupci kao i investitori, ističe Aćin.

 

Prvih godina, privatni posao Suzani je oduzimao najveći deo dana. Danas je, kaže, mnogo lakše.

 

  • Deca su bila mala a radila sam i po 15 sati dnevno. Porodica je sigurno trpela. Sada je već mnogo lakše. Moji zaposleni su u firmi skoro od početka. Uhodani smo, dobro funkcionišemo i poštujemo se. To je velika prednost u obavljanju posla. Naravno, srećem se sa dosta prepreka. Sve je više nelojalne konkurencije. Promet pada zbog konkurencije, pada i zbog pada standarda naših kupaca, ističe Suzana.

 

Bez obzira na poteškoće, Suzana bi svakoj ženi koja razmišlja o pokretanju sopstvenog posla, preporučila da veruje u sebe i da pokuša.

 

  • U nekim oblastima je lakše za žene, mada ako se radi odgovorno, naći ćete svoje mesto. Privatni biznis traži celog čoveka, nema polovičnog rada. Poslednjih godina je dosta žena pokrenulo svoj biznis. Žene preduzetnice su sigurno preduslov za napredak društva u celini. Žene dobijaju više na značaju, više su angažovane u društvenim strukturama i njihova reč se čuje, naglašava Suzana Aćin.

 

I pored toga što je u potpunosti bila predana svom poslu, Suzana je pronalazila vremena i za sebe i svoje interesovanja.

 

  • Paralelno sa privatnim biznisom, 15 godina sam vodila fitnes studio u Sportskom savezu. To sam radila uveče, držala treninge tri puta nedeljno. Kroz taj studio je prošlo stotine žena i devojaka. Takođe sam trenirala kuglanje u kuglaškom klubu “Kristal”, igrala utakmice vikendom i išla na državna i međunarodna takmičenja. Pre nekoliko godina sam završila golf akademiju i aktivno igram golf. To samo dokazuje da se sve može postići dobrom organizacijom vremena, naglašava Aćin.

 

Na pitanje, ima li ženskog uzora, Suzana odgovara.

 

  • Iskreno, nisam osoba koju pokreću uzori. Više me pokreće moje opredeljenje da firma postoji što duže i da deca ono što sam ja počela, nastave.

 

Suzana Aćin smatra je podrška institucija značajna, naročito za početnike. U podršci prednjače Privredna komora i Unija poslodavaca.

 

  • Sam osećaj da možeš nekom da se obratiš za pomoć je neprocenjiv. Blagovremene informacije o zakonskim promenama, mogućnost učestvovanja u raspravi i sugerisanja, pružanje raznih informacija takođe je važno.

 

Od ostalih firmi iz branše, Suzana veruje da njenu izdvaja to što nisu čista trgovina.

 

  • Kod nas se mogu dobiti stručni saveti kako rešiti neki problem koji se odnosi na uređenje doma. Bavimo se izradom projekata i enterijera i na kraju izvođenjem radova. Mislim da nas to preporučuje, ističe Suzana Aćin.

 

Za Suzanu je izgradnja mreže kontakata u ženskom preduzetništvu važna.

 

  • Izgradnja mreže kontakata je važna, naročito u ženskom preduzetništvu. Povezivanje sličnih delatnosti i razmenjivanje iskustava kao i međusobna saradnja, može doprineti većem uspehu u poslovanju. Na žalost, u mojoj branši je mali broj žena pa nisam iskusila to povezivanje. Preduzetništvo je definitivno rešenje za sve žene koje ne mogu da se ostvare u većem kolektivu ili su nezadovoljne svojim statusom. Potrebna je odluka i predanost cilju. Zadovoljstvo u kreiranju sopstvenog biznisa i života je ogromno i daje snagu i podsticaj da se stalno ide napred. Jer, po mom mišljenju, preduzetnik se ne rađa, preduzetnik se stvara, ističe Suzana Aćin.

 

Posao kojim se bavi Suzana Aćin je porodični, s obzirom da je Suzanin sin završio arhitekturu i uključen je u rad firme. O planovima za budućnost Suzana kaže da će planove pa i budućnost biznisa prepustiti svojoj deci.

 

  • Neka mlada energija pronalazi dalji put i razvoj. Ja ću biti podrška i pomoć u svakom pogledu, ističe Suzana Aćin.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve