NEK SE MUČI DA NAUČI

NEK SE MUČI DA NAUČI

Damir je naučio da plete užad, odnosno nasledio je užarsku radnju od svog dede, koja je osnovana 50-tih godina prošlog veka. 

Nek se muči, pa će da nauči, govorio je 42-godišnjem Damiru Markovu njegov deda. Jer, kako priča Damir, baba i deda sa majčine strane su se bavili užarstvom, i često su dečije ruke bile sporije i manje spretne od ruku odraslih a posao je morao brzo da se obavi. Baba onda kaže, daj, ja ću brže, a deda odgovori, pusti ga, nek se muči da nauči.

 

Damir je naučio da plete užad, odnosno nasledio je užarsku radnju od svog dede, koja je osnovana 50-tih godina prošlog veka.

 

  • Dedini su bili zanatlije, obućari i sajdžije ali deda to nije voleo, hteo je da bude užar. Učio je, kao šegrt, kod jednog Nemca u Novom Bečeju, tri, četiri godine, a onda shvatio da ga majstor neće naučiti svim finesama zanata. Pa je otišao u Hrvatsku, tamo učio, učio i na drugim mestima i postao majstor svog zanata. Još kao mali voleo sam da budem u dedinoj radionici, da mu pomažem. Imao sam sreću da mi je deda preneo sve što je znao, pa sam tako nastavio njegov zanat, priča Damir.

 

Zanimljivo je da je Damiru i otac bio užar, ali je zanat učio od svog sina, u momentu kad je izgubio posao u službi.

 

  • Užari su nekad živeli pristojno od svog zanata. Danas je to jako teško. Prvo, sve je manje potražnje za štranjkama, kajasima, užadima, jer je sve manje konja, krava koje se vezuju… Svoje proizvode prodajem na vašarima, a mesto moram da platim godinu dana unapred. To bude i 100 000 dinara.

 

A evo ove godine nije bilo nijednog vašara, nijedne manifestacije. Neko dođe pa kupi od kuće, nešto preko Interneta prodam ali to je sve jako malo, kaže Damir.

 

Vrlo često na vašarima se pojave Slovenci koji kupe Damirove proizvode relativno jeftino a onda ih nekoliko puta skuplje prodaju u Sloveniji, gde se ručni rad mnogo više ceni.

 

  • Prisutan sam ja i na Internetu, ali ako bih slao svoj proizvod u inostranstvo, poštarina bi me izašla skuplje i deset puta od proizvoda. Mislim da bi država, ako misli da sačuva zanate kao što je moj, morala mnogo više da pomogne. Iako je užarstvo naša porodična tradicija duža od pola veka, ja bih nekome ko bi želeo da se ovim zanatom bavi rekao, nauči, ali neka ti to ne bude posao. Možda hobi. Žao mi je što je to tako jer jako volim svoj zanat, kaže Damir Markov, užar iz Melenaca.

Foto: Damir Markov

 

 

 

 

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve