NIJE LAKO POČETI BIZNIS U SRBIJI

NIJE LAKO POČETI BIZNIS U SRBIJI

Nikola Kerleta nije imao dilemu: svoj život u svoje ruke, a dobra vremena moraju doći.

Nikola Kerleta nije imao dilemu: svoj život u svoje ruke, a dobra vremena moraju doći.

Mladi ljudi, nove ideje, tako bi se ukratko mogla ispričati priča o jednom zanimljivom poslu kojim se nešto više od godinu dana bavi Nikola Kerleta.

Njegova firma zove se „Truck food factory“ a u prevodu na srpski, Nikola se bavi uličnom hranom.

Nikolinu preduzetničku priču ispričaćemo u okviru predstavljanja novih članova Unije poslodavaca Srbije – Poslodavci Zrenjanina.

Oduvek sam sebe video u preduzetništvu, pre svega, u ugostiteljstvu, priča Nikola. – Sa ortakom sam pre nekoliko godina držao prvi vinski podrum u gradu, ali s obzirom da smo i ortak i ja imali primarne poslove, malo smo podrum zanemarili i posle tri godine se razlišli. Ipak, nije me ostavljala na miru ideja o hrani i piću i onda sam 2015., kada sam rešio da se zaista posvetim nekom svom poslu, odlučio da to bude nešto što nije tako često na ovim prostorima – ulična hrana. Dve godine sam istraživao kako je to rešeno u zemljama u kojima postoji velika tradicija i 2017. godine u Nemačkoj kupio kamion. Debitovali smo na „Kobasicijadi“ u Belom Blatu ove godine, odlično smo prihvaćeni i od tada stvarno počinje moja preduzetnička priča , kaže Nikola.

Kamion za uličnu hranu u svom sastavu ima mini kuhinju, roštilj, frižider, dakle sve što je potrebno sa posao sa hranom na ulici. Zbog toga što oblast pripreme i prodaje ulične hrane nije zakonski regulisana, zasada se Nikolin kamion može videti na festivalima.

Mi malo kasnimo u odnosu na Zapad. Problem sa postavljanjem kamiona sa uličnom hranom jeste lokacijska dozvola. Nju treba da izda lokalna samouprava. Nešto se radilo u Beogradu, ali i to više ne funckioniše ali postoji udruženje fud trakova koje se bori za sve nas. Ja verujem da će se i naši propisi prilagoditi svetskim tendencijama, jer je ulična hrana u Evropi a posebno u Americi ozbiljan, ozbiljan posao.

Izbor jela koja se pripremaju u fud traku zavise od prilike.

Ako smo na pivskim festivalima, pripremamo jela koja imaju veze sa pivom, sosove, kobasice u pivu. Negde se fokusiramo na kobasice. Važno je da hrana bude kvalitetna, sveža i da se brzo „izbacuje“, kaže Nikola i dodaje da su se opredelili da sarađuju sa lokalnim, zanatskim proizvođačima, pa kobasice nabavljaju u mesari iz Vojke, pivo iz kraft pivare Tron u Beogradu a pecivo iz pekare „Koča“ iz Zrenjanina.

Nikola kaže da nije lako početi biznis u Srbiji.

Bez početnog kapitala je jako teško. Ako ste početnik u Srbiji kredit je nemoguće dobiti, a država odmah traži svoje. Niste se ni okrenuli a dugovi se gomilaju. U Nemačkoj, na primer, prvu vas godinu dana puste da radite pa tek kad se stabilizujete, država traži da platite porez. Ipak, mi se borimo, dosada smo uspevali da održimo likvidnost a verujem da za uličnu hranu vreme tek dolazi i verujem u ono što sam počeo da radim, ističe Nikola.

Sa svojim fud trakom Nikola se sprema za Novembar fest u Novom Sadu, u pregovorima je sa Aviv parkom, a jedva čeka „Kobasicijadu“ sledeće godine.

Zrenjaninu je potrebno više festivala, više događanja na ulicama i tu vidim prostor za kvalitetnu uličnu hranu. Ja sam optimista i sigurna sam da naše vreme tek dolazi, završava Nikola svoju preduzetničku priču.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve