Od bundeve može i rakija

Silvester Ruskovski iz Kucure poznat je po svojim rakijama, a posebnu pažnju ljubitelja dobre kapljice privlače njegove posebne rakije, dudovača i ona od bundeve.
- Volim da eksperimentišem sa ukusima, pa sam odlučio da probam da ispečem rakiju od bundeve. I uspelo mi je, a po onoj staroj poslovici, da svaka roba nađe svog kupca, tako je i moja rakija od bundeve, vojvođanske lepotice, našla put do mnogih srca, kaže Silvester Ruskovski.
Za rakiju je potrebna posebna sorta bundeve, koja ima dosta „mesa“. Bundevu Silvester sam gaji, jer voli da zna od čega proizvodi rakiju.
- Kad pečemo rakiju od bundeve, cela ulica zamiriše. Postupak pečenja je isti kao i kod drugog voća, važno je samo da imate dobru sirovinu. Ukus ove rakije je specifičan i ljudi je ili vole ili ne vole. Rakiju dosta šaljem u inostranstvo, a ima kolekcionara koji vole da u svojoj kolekciji rakija imaju i ovu malo drugačiju, kaže Silvester.
U domaćinstvu Ruskovskih polako se pripremaju za ovogodišnje pečenje rakije od bundeve.
- Ove godine bundeve će, kao i sve ostalo, ranije dospeti. Mislim da ćemo do kraja jula početi sa pečenjem rakije, kaže Silvester i dodaje da oko bundeve ima dosta posla jer se sve radi ručno, ali se, na kraju, trud isplati.
Rakiju od duda, po kojoj je takođe poznat, Silvester je već ispekao.
- I dudove imam svoje, 17 stabala u mojoj bašti a ima ih nekoliko i kod brata, što je sasvim dovoljno, kaže naš sagovornik.
Ni dudove a ni bundeve Silvester ne prska, pa se rakija može nazvati organskom. Sertifikat mu, kaže, ne treba, ali svojim kupcima predoči tu činjenicu.