OD PIVARA DO HOTELIJERA

OD PIVARA DO HOTELIJERA

Jedan od najpoznatijih preduzetnika i privrednika u Velikom Bečkereku sredinom i krajem XIX veka bio je Ferenc (Franja) Roža. 

Jedan od najpoznatijih preduzetnika i privrednika u Velikom Bečkereku sredinom i krajem XIX veka bio je Ferenc (Franja) Roža.

Šta je istorija preduzetnišva u našem gradu zabeležila o njemu.

Kaže Dragoljub Čolić, hroničar grada, da je Roža bio poznat po tome što je u poslu mnogo reskirao, a rizik mu se obično i isplatio.

Tako je 1879. godine sa ženom rešio da kupi zrenjaninsku pivaru.

Pivaru je kupio u lošem, ruiniranom stanju, tehnološki zapuštenu.

Pivara je u nekoliko decenija promenila nekoliko vlasnika dok nije došla u Rožine ruke.

Dao se Roža u proizvodnju piva iako je, kažu knjige, imao veliku konkurenciju oličenu u ečanskoj vlasteli.

Ali, imao je Roža još ideja. To je pivo negde trebalo i prodati.

Zato se 1886. godine zdao u izgradnju prvog hotela i gradske kafane u samom centru grada.

Na tom je mestu već bila mala gostionica a prema projektu gradskog arhitekte Ferenca Pelcla, izgrađena je zgrada koja i danas krasi gradski trg.

Pivara i hotel za Rožu koji je počeo da oboljeva, bili su krupan zalogaj. Zato pivaru prodaje Lazaru Dunđerskom 1891. godine a kao razlog se navodi to što Roža nije imao dovoljno para da uloži u modernizaciju pivare.

 

Ipak, verovatniji razlog je sve lošije zdravstveno stanje Ferenca (Franje) Rože.

On 1894. godine odlazi u češku banju Karlsbad (Karlove vari) da povrati zdravlje ali nakon samo tri dana provedenih u banji, umire. Tamo je i sahranjen.

Dvadeset godina kasnije hotel preuzima David Kon i preimenuje ga u Grand hotel „Vojvodina“. Kon ga modernizuje, proširuje, izbija sedam izloga sa strane trga, uvodi vodu i centralno grejnaje a u sklopu hotela nalazi se i kinematograf.

Bez obzira na to, stariji Zrenjaninci dugo su hotel zvali hotel „Roža“, po njegovom graditelju i prvom vlasniku.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve