ODRASLA SAM PORED ŽENE PIONIRA U PREDUZETNIŠTVU

ODRASLA SAM PORED ŽENE PIONIRA U PREDUZETNIŠTVU

Sonja Kamraš druga je generacija preduzetnika u svojoj porodici. Porodični posao nastavila je posle iznenadne smrti svog oca Pala Darušija, koji je posao u cvećarstvu započeo.

Sonja Kamraš druga je generacija preduzetnika u svojoj porodici.

 

Porodični posao nastavila je posle iznenadne smrti svog oca Pala Darušija, koji je posao u cvećarstvu započeo.

 

  • Moj otac, Pal Daruši, prva je generacija cvećare Daruši, kaže Sonja Kamraš. Zašto cvećarstvo? Moj je otac doneo odluku da postane preduzetnik jer je želeo da u poslu bude samostalan a da svojoj porodici obezbedi lep život. Znao je da je odluka da krene u preduzetnčke vode velika životna odluka pa je dobro promislio čime će se baviti. Napisao je listu zanata kojima bi mogao da se bavi i sistemom eliminacije odlučio je da to bude cvećarstvo, kaže Sonja.

 

Da bi otvorio prvu cvećaru, Palu je bilo potrebno nekoliko godina. Supruga Etel mu je pomagala od prvih dana. Dok je Pal bio zadužen za nabavku i organizaciju celokupnog posla, Etel je preuzela posao u cvećari.

 

  • Onda je otac iznenada preminuo i nekako je logično bilo da posao u cvećari nastavim ja. Nije bilo lako. Imam troje dece a posao u cvećari i oko nje zahteva puno posla. Nekako je bilo logično i da svoju decu od malena uvodim u svet preduzetništva. U preduzetništvu su tako i danas i svako mi, na svoj način, pomaže, priča Sonja.

 

Nijedan radni dan Sonji nije isti.

 

Svaki dan mi započinje u 7 ujutru u rasadniku. Obilazim folije i plastenike i radnike upućujem u poslove koji treba da se odrade tog dana. Vrlo često se i sama prihvatam posla u plastenicima, uvek ima nešto da se prska, presadi, zalije… Dan mi se nastavlja odlaskom u cvećaru a vrlo često sednem u auto i odem u nabavku u Novi Sad ili Beograd… Telefon mi je stalno u ruci, treba koordinirati rasadnik, cvećaru, kancelariju…  Isto je svakog dana to što posao počne u 7 sati a završi se kad poslovi dozvole. Nekad ranije, nekad kasnije, kaže Sonja.

 

Najveći izazov za preduzetnika danas je, smatra Sonja, držati korak sa važećim trendovima i održavati kvalitet na koji su kupci navikli.

 

  • Moramo da držimo korak sa trendovima i zato često šaljemo radnike na sajmove cvećarstva. Sarađujemo sa najboljim uvoznicima cveća na srpsko tržište a isto tako za saradnike biramo najbolje domaće proizvođače, ističe Sonja.

 

U cvećarstvu, kaže Sonja, pol ne igra veliku ulogu ali je zanimljivo da je u cvećarstvu ipak veći procenat žena.

 

  • Tradicionalna uloga žena u društvu brzo se menja a posebno poslednjih godina. Žene su smelije, otvorenije. Verujem da je žensko preduzetništvo učinilo mnogo i praktično dalo vetar u leđa ženama, kaže Sonja.

 

Za Sonju je posebno važno da ostane u dobroj mentalnoj kondiciji.

 

Učim svakog dana i to ne samo ono što se tiče mog posla. Sad učim i nemački jezik. Mislim da je jako važno da mozak dobro radi, kaže Sonja.

 

Kad rasteš u preduzetničkoj porodici logično je da su ti i uzori iz porodice.

 

  • Odrasla sam pored majke Etelke koja je u to vreme bila žena pionir u preduzetništvu. Od nje sam učila, njoj sam se divila, ona mi je ostala uzor, kaže Sonja i dodaje da primećuje sve žene koje istražuju nove mogućnosti života, i one je svakodnevno motivišu.

 

Ono što Darušijeve izdvaja od drugih koji se bave istim poslom, smatra Sonja, je stalna potreba za usavršavanjem i uvođenjem novina. U svom biznisu planiraju da nastave da prate tendencije kroz posećivanja sajmova i stručnih skupova.

 

A na pitanje šta misli o organizovanju i umrežavanju žena preduzetnica, Sonja kaže:

  • Umrežavanje žena je jako važno, naročito u kreativnom sektoru jer tu nema jasnih granica gde se jedna profesija završava a druga počinje. Jedna drugu inspirišemo i ispomažemo. Svim ženama koje imaju potrebu da se kroz svoj rad usavršavaju i osamostale preduzetništvo daje mogućnost za to, smatra Sonja.
  • Vodeći se tom logikom, verujem da se preduzetnik rodi, ističe Sonja Kamraš.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve