Preduzetničke priče

10.01.2024.

Crne ribizle iz Lukićeva

Dušanka i Mladen Đaković iz Lukićeva, na svom poljoprivrednom gazdinstvu bave se uzgojem crne ribizle. Na plantaži od oko dva hektara, koja se nalazi u selu Družetić u blizini Koceljeve, imaju oko pet hiljada grmova ovog, možda i najzdravijeg, bobičastog voća. Za crnu ribizlu su se opredelili jer su želeli da se bave proizvodnjom nečeg […]
Detaljnije
03.01.2024.

Pekmezi u elemirskim teglama

Porodice Solomun i Subotić iz Elemira bave se preradom voća i to voća koje uberu u sopstvenom voćnjaku. Kad su, pre nekoliko godina, počinjali svoj porodični biznis, odlučili su nekoliko stvari. Prvo, prerađivaće samo svoje voće, za čiji kvalitet garantuju. Drugo, radiće to sami, jer su tako najsigurniji da će ono što se u teglama […]
Detaljnije
20.12.2023.

Lavanda a iz Banata

Porodica Janošev iz Zrenjanina bavi se uzgojem i preradom jedne posebne biljke. Janoševi se bave uzgojem i preradom aromatične i lekovite lavande. Sve je počelo nakon njihove ideje i odluke da se, bez ikakvog prethodnog iskustva, upuste u nimalo lak poduhvat uzgoja lavande iz njenog semena. Za nepunih godinu dana uspeli su da poseju i […]
Detaljnije
22.11.2023.

Od Botege do Boke, od dolara do dinara

Važno je zvati se Bottega Veneta i onda i obične vunene štrikane čarape, istina u obliku čizme, mogu koštati više od četiri hiljade dolara. Ova je modna kuća, već poznata po poprilično bizarnim delovima odeće, ali štrikane čizmo-čarape koje su izbacili na modno tržište, bile su tema svetskih medija proteklih dana. Fotografija štrikanih čarapa na […]
Detaljnije
06.11.2023.

Za male proizvođače uskoro neće biti mesta

Kada je pre nekoliko godina počinjao svoj biznis, mladi Zrenjaninac Nemanja Rudan imao je velike snove. Sada su ti snovi realni. Ratarstvo podrazumeva tradicionalne kulture, pšenicu i kukuruz. No, ono na šta je Nemanja ponosan to je voćnjak sa oko 1000 stabala krušaka. Ova godina je za kruške bila dobra a kompletan rod Rudanovi su […]
Detaljnije
01.11.2023.

Trukeri – zanatlije kojih više nema

Jedan od starih zanata, danas gotovo zaboravljen, je trukerski zanat. Zanatlije koje su se njime bavile zvale su se trukeri. To su bile zanatlije koje su proizvodile mustre za vez. Narodni vez predstavlјa jedan od najznačajnijih segmenata narodne umetnosti. Nastajao je uporedo sa tkanjem, razvijao se od monograma do stilizovanih i svedenih geometrijskih formi. Svoj […]
Detaljnije
25.10.2023.

Kovači bez vatre

Kovača je nekada bilo skoro u svakoj ulici. Danas je situacija potpuno drugačija. Nema ih ni u svakom mestu a poslednjih godina popularni su takozvani mobilni kovači i potkivači. Njihova radionica je pokretna, smeštena u kombiju ili manjem kamionu. U vozilu se nalazi sve što je potrebno za potkivanje i kovanje, pa od vašara do […]
Detaljnije
11.10.2023.

Beli luk i žensko preduzetništvo

Parče bašte i češanj belog luka sorte “bosut” početak su priče o ženskom preduzetništvu porodice Mandić iz Banatskog Dvora, malog sela na teritoriji opštine Žitište. Za početak, bili su tu zemlja i seme. Beli luk, i to autohtona sorta „bosut“, u porodici Mandić je već bio kultura koja je imala važno mesto u bašti. Tatjana […]
Detaljnije
04.10.2023.

Poslednji banatski vunovlačar

Nekada su jorgani obavezno bili napravljeni od čiste vune a jastuci napunjeni guščijim perjem. Onda je zavladala plastika i sintetika, vuneni jorgani su postali suvišni a na perje smo postali alergični. A da bi jedan jorgan stigao do kreveta, u njegovo je stvaranje bilo uključeno mnogo ljudi i mnogo zanata. Kako su vuneni jorgani zamenjivani […]
Detaljnije
06.09.2023.

Žitištanski golubovi Milana Majkića

Foto: Privatna arhiva Milan Majkić iz Žitišta nekoliko godina bavio se jednom specijalnom proizvodnjom. U porodičnoj preduzetničkoj firmi Clay target, Majkić je proizvodio glinene golubove. U pitanju je predmet koji ima oblik i veličinu tanjira a služi za gađanje. Uz pomoć posebnog uređaja glineni golub se izbacuje u vis, a strelci ga gađaju. Glineni golubovi […]
Detaljnije
28.06.2023.

SRĐAN KARANOVIĆ: KAKO SAM NAPRAVIO KOZJI SIR

Da je za dodatnu zaradu a možda i osnovnu, potrebno malo znanja, malo učenja, malo istraživanja, ideja i malo više rada govori primer Srđana Karanovića.
Detaljnije
10.05.2023.

RECEPT ZA USPEH JE MNOGO RADA I PODRŠKA PORODICE

Kako sada stvari stoje, ova bi godina za voćare mogla biti jedna od boljih. Kad je godina dobra za voćare, dobra je i za proizvođače voćnih rakija.
Detaljnije

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve