Pasulj iz Ravnog Topolovca da mu ravna nema

Pasulj iz Ravnog Topolovca da mu ravna nema

Nekada se u Ravnom Topolovcu svaka kuća bavila proizvodnjom pasulja. Od pasulja su se zidale nove kuće, kupovala zemlja, automobili, školovala deca…

Nije ni čudo ako se zna da je topolovački pasulj bio nadaleko poznat po svom kvalitetu a u ataru ovog sela u opštini Žitište, pod pasuljem bilo i po 300 i više jutara zemlje.

  • Mnoga sela su u okolini pokušavala da se bave proizvodnjom pasulja, jer je bila vrlo isplativa ali samo topolovačka zemlja je imala nešto posebno što je donosilo i rod i specifičan ukus, priča Dragan Magazinović, proizvođač pasulja iz Ravnog Topolovca, koji, istina na mnogo manjoj površini, još ne odustaje od proizvodnje.

Veliki udarac za Ravnotopolovčane je bio nestanak nekadašnje vojske, pa njeno smanjivanje, s obzirom da je vojska bila ozbiljan kupac pasulja od proizvođača iz ovog sela.

Nekontrolisani i potpuno neopravdan veliki uvoz pasulja, proizvođačima iz ovog sela zadao je konačan udarac.

  • Pasulj na naše tržište, odgovorno tvrdim, stiže iz ratnih rezervi kojima ističe rok trajanja. Da se dodatno ne tretira hemijom, taj pasulj ne bi mogao da se skuva. Ali, hemija čini čuda. Taj je pasulj, što je potpuno logično, jeftiniji od domaćeg, maltene je u svakom marketu, nadohvat ruke. Ljudi sve manje idu na pijacu a i besparica je učinila svoje. S druge strane, država nije učinila skoro ništa da sačuva domaću proizvodnju, odnosno stimuliše domaće proizvođače koji sa ovakvom konkurencijom ne mogu da se izbore. Rezultat je iz godine u godinu manje površina pod pasuljem u našem selu, ističe Magazinović.

Magazinović smanjuje površine ali ostaje veran setvenoj kulturi.

  • Sejem četiri vrste pasulja koje se najviše traži. To su „sumporaš“, „zlatko“, „trešnjevac“ i „gradištanac“. Proizvodnja je iz godinu u godinu zahtevnija a ni domaća nauka se ne bavi previše pasuljem, pa nemamo nove sorte koje su otporne na klimatske promene, kaže Magazinović.

Dodaje i da pasulj prodaje najaviše na vašarima i pijacama van Zrenjanina.

  • Ponosan sam na svoje verne mušterije. Dolaze već druge generacije koje su naučile da, ako hoće pravi pasulj, dođu kod mene. A posebno sam ponosan na to što roditelji šalju pasulj svojoj deci koja žive u inostranstvu, jer kako kažu takvog pasulja kao što je ovaj iz Ravnog Topolovca u svetu nema, kaže Magazinović.

Žao mu je, naglašava, što niko nije imao sluha da pasulj iz ovog malog sela zaštiti kao proizvod sa geografskim poreklom i od njega napravi brend.

  • Tvrdim da je zemlja u našem ataru zaista posebna i da je zato pasulj tako dobar. Neko bi to označio, zaštitio, a mi svedočimo kako se ova proizvodnja polako gasi, kaže Dragan Magazinović, proizvođač pasulja iz Ravnog Topolovca.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve