PORODIČNI BIZNIS LOGIČAN IZBOR

PORODIČNI BIZNIS LOGIČAN IZBOR

Vlasnik i direktor zrenjaninskog preduzeća “Helena Graf” Radovan Antin svoj lični pečat porodičnom poslu dao je time što je uz trgovinu pokrenuo i proizvodnju.

Vlasnik i direktor zrenjaninskog preduzeća “Helena Graf” Radovan Antin svoj lični pečat porodičnom poslu dao je time što je uz trgovinu pokrenuo i proizvodnju.

Radovan Antin, vlasnik je i direktor zrenjaninskog preduzeća „Helena Graf“. U privatnom biznisu je još od 1992. godine, jer je u privatnom preduzeću svoje majke imao udeo od 49 odsto.
Ipak, pravi početak vezan je za period nakon okončanja fakulteta i jednog kratkog perioda koje je proveo u poslovima osiguranja.

Privatni biznis bio je logičan izbor, jer je u porodični posao uložen ogroman trud, veliko znanje, napor i porodični kapital, priča Radovan Antin svoju preduzetničku priču. Majka se poslom bavila vrlo uspešno i stvorila preduslovda nastavim poslovanje preduzećem još uspešnije. S obzirom da se i tržište menjalo, to je zahtevalo preorijentaciju sa veleprodaje na proizvodnju, gde sam dao svoj lični pečat. Sa proizvodnjom sam počeo 2008. godine.
U Aradcu je kupljen prostor koji je pretvoren u pogon za proizvodnju kućne hemije i sredstava za dezinfekciju. U asortimanu preduzeća se nalazi 40-tak proizvoda koje preduzeće proizvodi i blizu 1000 artikala kojim preduzeće trguje a tiče se pribora za održavanje higijene, kao i sredstva za održavanje higijene poznatih robnih marki. Preduzeće na ovaj način ima sveobuhvatnu ponudu materijala za održavanje higijene i može u potpunosti da odgovori svim zahtevima tržišta po vrlo konkurentnim cenama.

Sredstvima za higijenu snabdevamo vrtiće, škole, gerontološke centre, bolnice, domove za mentalno obolela lica i druge budžetske ustanove. Trenutno imamo 20- tak zaposlenih, dobro smo pozicionirani na tržištu i imamo tendenciju rasta, ističe Antin.
Zrenjaninci poslednjih godina rado koriste i sredstva za održavanje kućnih bazena poput hlora i algicida, takođe iz palete proizvoda „Helene Graf“, kako bi voda u bazenima bila bakteriološki ispravna i spremna za upotrebu.

Na pitanje, koje probleme u poslovanju izdvaja, Antin odgovara.
Ima ih dosta. Izdvojio bih, na primer, nerazumevanje sredine. Vrlo često imamo inspekcijske kontrole po prijavi komšije. Sve su odbačene kao neosnovane, ali mi, umesto da se bavimo svojim poslom, bavimo se inspekcijama. U razgovoru sa ostalim preduzetnicima vidimo da nismo usamljeni u tom problem već taj problem imaju u drugi. Predlažemo da se u tom smislu sistemski nađe rešenje kroz naplatu određenih taksi kao i sankcionisanje neosnovanih prijava. Zatim, tu je i problem naplate,jer imamo i slučajeve nepoštovanja zakonskih rokova. Dosada nismo dobili nikakvu pomoć od države a dosta smo dali ovom gradu, pre svega kroz porez koji redovno plaćamo kao i kroz broj ljudi koje zapošljavamo. Sada smo konkurisali za subvencije, videćemo šta će biti. Takođe, sad već imamo problem i sa stručnom radnom snagom, pre svega, sa vozačima C kategorije. Mnogi vozači sreću traže u inostranstvu, a i velike firme u gradu su nam konkurencija za radnu snagu, kaže Antin.

Nastupi na sajmovima su za našu delatnost jako dobra stvar, komentariše Antin nastup na predstojećem ZRBIZNET-u.
-Iako Internet preuzima deo promocije, sajmovi su za nas odlična stvar, ističe. Na ZRBIZNET – u ćemo nastupiti sa naše dve nove robne marke, GLOW, robna marka kućne hemije i GRAZIE, linija kozmetičkihpreparata. Planiramo da nove robne marke plasiramo u trgovinske lance, pre svih Gomex, ali i Univereksport, Aman, Dis, Maksi. Sa već postojećom robnom markom HELA, namenjenoj javnim nabavkama, mislimo da smo učvrstili svoju poziciju na tržištu, ističe Antin.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve