PREDUZETNICE SU DONELE NOVI KVALITET POLOŽAJU ŽENA U DRUŠTVU

PREDUZETNICE SU DONELE NOVI KVALITET POLOŽAJU ŽENA U DRUŠTVU

Ana Štopulj, zajedno sa svojim suprugom Dejanom, zajednički vodi porodični biznis – proizvodnju testinine DMS testenine. Preduzetnici su postali zajedničkom odlukom: posle završenih fakulteta videli su da posla u struci za koje su se školovali ili nema ili je taj posao slabo plaćen. 

Ana Štopulj, zajedno sa svojim suprugom Dejanom, zajednički vodi porodični biznis – proizvodnju testinine DMS testenine.

 

Preduzetnici su postali zajedničkom odlukom: posle završenih fakulteta videli su da posla u struci za koje su se školovali ili nema ili je taj posao slabo plaćen.

 

Uzeli smo stvari u svoje ruke i pokrenuli biznis koji apsolutno nema veze sa našom strukom. Imao je veze sa srednjom školom koju sam završila i to se odlično poklopilo, jer je to moje znanje u tom trenutku, bilo od velike važnosti za opstanak firme, priča Ana Štopulj.

 

Posao koji su pokrenuli u pravom je smislu porodični ali su Ana i Dejan prva generacija koja se njime bavi.

 

  • U pitanju je porodičan posao, ali mi smo prva generacija. Nismo ga nasledili. Ulažemo maksimalan trud i znanje da opstanemo i da deci prenesemo važnost privatnog posla. Na njima je, kada odrastu, da odaberu da li će nastaviti ovo što smo započeli ili će raditi nešto novo. Žena ima bitnu ulogu u firmi. U našoj, sve odluke donosimo zajedno. Moja je uloga jednako važna kao i Dejanova. Naravno, zaduženja su nam različita. U firmi sam ja više zadužena za marketing, a suprug za transport, kaže Ana.

 

Život porodice Štopulj nema odvojen privatni i poslovni deo.

 

  • Naš radni dan traje stalno. Kada imate firmu ne možete da kažete da radite od 9 do 17 časova i mi smo na to spremni. Privatno, poslovno, to je nama isto, svuda vrebate prilike, tražite inspiraciju, lomite bitne odluke. Trudimo se da što manje kod kuće i pred decom pričamo o poslu, ali kad situacija zahteva, nemoguće je. Posao ostaje kod kuće kad putujemo. To činimo često i u tome uživamo, kaže Ana.

 

Ana smatra da je ženama i muškarcima u privatnom biznisu jednako teško ili jednako lako.

 

  • Isto je. Možda se načini rešavanja problema razlikuju. Muški to vole u kafani da reše, a žena želi sve sama da reši, pa u tom smislu može biti teže. Žene su možda malo sujetnije, ili mi se to samo čini, kaže Ana.

 

Tradicionalna uloga žena u društvu se promenila, u smislu da žene koje rade, imaju manje vremena da se posvete porodici, mišljenja je Ana Štopulj.

 

Zaposlena žena, a posebno ako je u privatnom poslu, ima manje vremena za porodicu. U našem poslu, mi smo to lepo uklopili. Firma nam je u dvorištu porodične kuće, tako da smo uvek tu, jedno za drugo i zajedno za decu. Deca odrastaju uz “e stiglo je brašno”, “dovuci viljuškar”, “kada će plata”, i tako dalje…. Ali i to je deo našeg zajednički provedenog vremena a svo ostalo slobodno vreme posvećujem svojoj deci, ističe Ana.

 

Umesto hobija, Ana je pronašla još jedan posao.

 

  • Nemam hobi, ali imam još jedan posao. Radim u školi kao nastavnik matematike. Meni je to odmor u odnosu na privatan biznis. Nisam imala potrebu da radim, nego želju. Kada su deca krenula u vrtić, pojavio mi se višak slobodnog vremena. Nekako u isto vreme, zaposlili smo radnike u proizvodnji i moj se posao sveo na lap top i rad iz sobe, marketing, papiri, elektronsko bankarstvo… Videla sam da to obavim lako i brzo, i da mogu još nešto da radim, uz uslov da to bude par sati dnevno…. To je škola. Poklopilo mi se sve i za sada sve uspevam. Kada ne budem mogla sve da postignem, prednost ću, naravno, dati našoj porodičnoj firmi i porodici, sigurna je Ana.

 

Kada je počinjala, Ana nije poznavala nijednu ženu preduzetnicu. Nije imala ni na koga da se ugleda.

 

  • Nisam imala uzora ali poštujem sve žene koje pošteno rade svoj posao, bez laktanja i podmetanja noge. Nismo koristili nikakvu institucionalnu podršku. Tako smo odlučili, kaže Ana i dodaje:

 

  • Našu firmu izdvaja pošten, vredan i mukotrpan posao koji se kreće blago uzlaznom putanjom, bez ičije pomoći, tuđeg ulaganja… Nekada nam bude teško što nemamo neki vid pomoći u bilo kom smislu, ali smo jako ponosni kada izguramo neku priču i znamo da smo to sami uradili. Koliko smo ludi ili pametni pokazaće vreme, sigurna je Ana.

 

Ako bi trebalo da u jednoj rečenici definiše šta je to što definiše posao kojim se bavi, Ana kaže to bi bilo kvalitet, tišina, rad i poštenje!

 

Situacija u kojoj smo se našli zadala je veliki udarac malim firmama kao što su DMS testenine. Zato su planovi realni.

 

  • Naš plan je da opstanemo i ostanemo tu gde smo. Zasada je to najvažnije. Samo polako – to je naš moto, ističe Ana.

 

Angažman u Sekciji žena preduzetnica u Uniji poslodavaca Zrenjanina Ani je jako važan.

 

  • Jako, jako mi je važna mreža kontakata. To je ono što nam jako fali. Radeći u firmi, skoro sve sami, nemamo vremena za kontakte sa ljudima koji bi nam pomogli, posavetovali nas, povezali sa nekim ljudima. Imam koristi od žena preduzetnica samo to što ih poznajem, znaju za moju firmu, cene me i poštuju. Verujem da smo tu jedna za druge ako treba savet, podrška i neki kontakt, ističe Ana Štopulj.

 

  • Neke se žene odlučuju da samo vode domaćinstvo. Nekima odgovara posao od 9 do 17 časova a neke se odluče za vođenje sopstvenog posla. Nismo sve za sve i to je potpuno u redu. Verujem da se preduzetnik odnosno preduzetnica stvara ali mora da ima gen za snalaženje u raznim situacijama, ističe Ana Štopulj.

 

 

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve