PREDUZETNIŠTVO JE JEDNA OD NAJBOLJIH ODLUKA U MOM ŽIVOTU

PREDUZETNIŠTVO JE JEDNA OD NAJBOLJIH ODLUKA U MOM ŽIVOTU

Odluku da postane preduzetnica, Zrenjaninka Gordana Šokšić smatra jednom od najboljih u svom životu.

Foto: Portal Zrenjaninski

Odluku da postane preduzetnica, Zrenjaninka Gordana Šokšić smatra jednom od najboljih u svom životu.

 

Preduzetništvo je za mene odluka da uzmeš sopstveni život u sopstvene ruke, da preuzmeš veliku odgovornost za sebe i za svoju porodicu. U jednom trenutku tu sam odluku donela i nisam se zbog nje nikada pokajala, priča Gordana Šokšić za Virtuelni inkubator. – Da te 2007. godine nisam skupila hrabrosti i rekla, idemo u nešto novo, nešto što će nam doneti napredak, moj suprug i ja bismo bili samo jedni od velikog broja vrednih poljoprivrednika. Ali, odlučila sam da krenemo u organsku proizvodnju, što je u to vreme stvarno bila velika nepoznanica. Bilo je jako teško u početku, nisam imala od koga da učim, učili smo sami i na svojim greškama. No, već 2012. godine, zahvaljujući velikom radu i trudu, uspeli smo da sa svojim proizvodima uđemo u trgovinske lance, a poslednje tri godine radimo samo sa velikima, liderima u svom poslu, i to je i veliko priznanje i olakšanje a s druge strane i velika obaveza, ističe Šokšić.

 

Šokšićevi na svom poljoprivrednom gazdinstvu uzgajaju organsko povrće a od pre nekoliko godina ga i pakuju.

 

Prvo je, kaže naša sagovornica, trebalo ovladati proizvodnjom a onda se pojavio drugi segment posla a to je prodaja.

 

Počeli su sa plasmanom na pijaci u Novom Beogradu ali to je, kaže Gordana, vrlo zahtevan i težak posao. Valja proizvesti, popakovati i tri puta nedeljno putovati u Beograd i strepeti, hoće li se to što ste proizveli i prodati.

 

No, saradnjom sa trgovinskim lancima, pijaca je postala prošlost a novi nivo zahtevao je i drugu vrstu napora.

 

Ipak, sada je već, kaže naša sagovornica, mnogo lakše jer dobru bazu koju su stvorili samo nadograđuju.

 

U svakom poslu pa i u našem, stalno se uvode novi standardi, novi zahtevi. Mi smo sada spremni da ih ispunjavamo. I što se tiče kvaliteta i što se tiče kvantiteta. Jako sam srećna što se u porodični posao uključio i mlađi sin Goran, koji je zajedno sa nama učio, stasavao i sada sam sigurna da može da preuzme posao. Meni to mnogo znači, jer konačno mogu malo i da predahnem, da u poslu preuzmem ono što volim, što mi čini zadovoljstvo a ne da nešto moram jer rokovi diktiraju, kaže Gordana Šokšić.

 

Kaže, i danas voli da ode na njivu, ali sada stvarno iz zadovoljstva i onda kada joj se to baš radi.

 

U projektu smo sa taraškim đacima, koji na našoj njivi imaju svoju školsku baštu, na kojoj uzgajaju organsko povrće. Pre neki dan sam jedno celo popodne provela sa njima okopavajući i pleveći i to mi je bilo baš veliko zadovoljstvo. Polako posao predajem mlađoj generaciji, verujem da im vrata držim širom otvorena, neka uče, neka greše i na greškama se uči, ali takođe verujem da sam im ja ta karika koja je meni nedostajala, ističe Gordana Šokšić.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve