PREPELIČIJA JAJA – IZVOR ZDRAVLJA I POTENCIJALNE ZARADE
Neki od proizvođača vide šansu i u proizvodnji i plasmanu prepeličijeg mesa, pogotovo od kada u gradu ima više gostiju sa Dalekog istoka.
Jaja od prepelice jedna su od najhranljivijih i najzdravijih namirnica. Iako oni koji se bave njihovom proizvodnjom tvrde da ona nije previše komplikovana mada traži dosta posla i da se višestruko isplati, na teritoriji grada takvih proizvođača nema mnogo. Možda je razlog i to da se jaja od prepelice koriste više kada je zdravlje ugroženo a mnogo manje kao preventiva.
Dušan Todorov na svom gazdinstvu, koje se nalazi 15 kilometara od Zrenjanina, između ostalog gaji prepelice. Pre svega zbog jaja japanske prepelice, ali u poslednje vreme i zbog mesa.
Todorovi u turnusu imaju oko 1000 prepelica. Drže ih godinu dana, jer u tom periodu imaju punu nosivost. To znači da svakog dana jedna prepelica snese po jedno jaje.
Za punu nosivost potrebno je naći idealnu recepturu za njihovu ishranu. Kada se to pogodi, prepelice vraćaju zahvalno.
Proizvodnjom jaja od prepelice bavi se i porodica Žiška iz Zrenjanina. I njima je najteže bilo napraviti dobru smesu za ishranu a kada su to postigli, uz svakodnevnu negu i brigu, prepelice im snesu jedno jaje dnevno.
Na tezgama zrenjaninskih pijaca, ofabana prepeličja jaja bila su prava atrakcija.
Inače, jedno jaje od prepelice prodaju se u proseku za 20 dinara.
Pile od prepelice, koje nije lako othraniti, trenutno se u Aradcu, u domaćinstvu Katić, može kupiti za 80 dinara.
Prepeličja jaja su, inače, vrlo zdrava i lekovita, prepuna vitamina i minerala.
Vrlo su zgodna za transport, pa proizvođači kažu da ih brzom poštom šalju širom zemlje.
Većina proizvođača u proizvodnju je krenula zbog sopstvenih zdravstvenih problema.
Odlična su, na primer, za regulisanje krvnog pritiska. Uglavnom se piju sveža, ali ljudi ih jedu kao i sva druga jaja – peku, bare, samo onda nemaju tako lekovita svojstva kao presna.
Neki od proizvođača vide šansu i u proizvodnji i plasmanu prepeličijeg mesa, pogotovo od kada u gradu ima više gostiju sa Dalekog istoka.