PRIČA O NATRONU DUGA ČETVRT VEKA

PRIČA O NATRONU DUGA ČETVRT VEKA

Porodičnu firmu Natron osnovao je Tomislav Stefanović 1994. godine. Sada porodični posao vodi Tomislavov sin, Srđan. Za Srđana je angažovanje u porodičnoj firmi bio logičan izbor.

Porodičnu firmu Natron osnovao je Tomislav Stefanović 1994. godine. Sada porodični posao vodi Tomislavov sin, Srđan. Za Srđana je angažovanje u porodičnoj firmi bio logičan izbor.

 

  • Moj otac je pre 25 godina osnovao Natron želeći da radi svoj privatni posao, da od njega izdržava porodicu ali i da počne nešto novo u životu. Ja sam odrastao u firmi, vrlo rano preuzimao neke obaveze i odgovornosti i bilo je savim normalno da u jednom trenutku posao preuzmem i nastavim dalje, priča Srđan Stefanović svoju preduzetničku priču.

 

Natron proizvodi natron vreće i papirnu ambalažu, od one za pakovanje čaja do najvećih vreća od 50 kilograma, koje se koriste u građevinskoj i prehrambenoj industriji, poljoprivredi…

 

  • Počeli smo od jedne rolne i jednog kupca, pa rasli, imali lep razvojni put i evo stigli do 25 godina poslovanja, što je u uslovima i nekadašnjim ali i današnjim već uspeh po sebi, kaže Srđan. Svoje proizvode uglavnom plasiramo u zemlje Evropske unije, Mađarsku i Rumuniju. U Mađarskoj imamo firmu sa kojom dugo sarađujemo i ona dalje naše proizvode distribuira u druge evropske zemlje.

 

Porodični biznis ima svojih prednosti i mana, slaže se Srđan sa konstatacijom mnogih preduzetnika koji funkcionišu kao porodična preduzeća.

 

  • Radite za sebe i svoju porodicu i to je nama jako važno, kaže Srđan. Mane su to što morate biti dostupni uvek, bukvalno 24 sata, i ne samo vi nego i cela porodica. Ipak, nikad se nisam pokajao što sam ostao u porodičnom poslu.

 

Teško je nositi se sa ozbiljnom konkurencijom koja u ovoj oblasti postoji, smatra Srđan.

 

  • Oprema je vrlo skupa, i ulaganja su velika. Ipak, mi opstajemo zahvaljujući činjenici da, iako smo rasli, mi i dalje spadamo u mala preduzeća. Lako se prilagođavamo svim promenama, brži smo i fleksibilniji, brže reagujemo od velikih i to se pokazalo kao prednost.

 

Od državne podrške, Srđan i njegova porodica nisu koristili ništa. Jedino su učestvovali u obuci nezaposlenih.

 

  • Kod nas su dolazili ljudi koji su želeli da se obuče za rad na ovoj opremi, ali se postavlja pitanje ko je tu kome stvarno davao podršku. Država nama ili mi državi, kaže Srđan Stefanović i dodaje: -Mišljenja sam da država treba i mora da prepozna da su mala i srednja preduzeća, odnosno porodične firme, kao što je naša, nosioci razvoja privrede jedne države.U tom smislu, država bi morala da bude veća podrška preduzećima kao što je naše, budući da od rasta takvih preduzeća ima koristi i sama država, kao i zaposleni, jer ostvarena zarada ostaje u državi, siguran je Srđan Stefanović.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve