PRIVATNI POSAO – POSAO BEZ MANA

PRIVATNI POSAO – POSAO BEZ MANA

Posao je počeo otac. Išao je u srednju šumarsku školu, tamo su imali predmete vezane za kamen i kamenorezanje, dopalo mu se, prvo je učio zanat kod majstora kamenorezaca a onda se osamostalio. Svoj posao je razvijao u tri grada, dve države i pokazao da može i ume, bez obzira na prilike, priča porodičnu preduzetničku istoriju Zoran Baždar.

Zoran Baždar zajedno sa ocem vodi kamenorezačku firmu „Baždar“.

 

U Zrenjaninu posluju od 1992. godine, a ranije je firma pod istim nazivom i iste delatnosti poslovala u Slavonskom Brodu od 1968., a od 1978. u Slavonskoj Orahovici.

 

  • Posao je počeo otac. Išao je u srednju šumarsku školu, tamo su imali predmete vezane za kamen i kamenorezanje, dopalo mu se, prvo je učio zanat kod majstora kamenorezaca a onda se osamostalio. Svoj posao je razvijao u tri grada, dve države i pokazao da može i ume, bez obzira na prilike, priča porodičnu preduzetničku istoriju Zoran Baždar.

 

Zoran se u kamenorezački posao uključio od malih nogu.

 

  • Ja ni u vrtić nisam išao, hteo sam da budem u radionici i radim, priča. Ovaj me je posao oduvek zanimao,uključio sam se još u toku školovanja a zaparavo, odmah po završetku srednje škole i nisam imao dilemu ni jednog trenutka. Sa ocem se odlično slažem u vođenju posla, razumemo se. On je, iako starija generacija, oduvek za unapređenje poslovanja, za ulaganje u najsavremenije materijale i opremu, uvek gleda one koji su ispred a kako sam i ja takav, nema problema u vođenju porodičnog posla, ističe Zoran Baždar.

 

Materijal za nadgrobne spomenike, čija izrada čini najveći deo posla, uvozi se iz Italije, Španije, Kine, Indije, Južnoafričke republike.

 

  • Sve se više koristi granit za spoljno a meremer za unutrašnje oblaganje. Naš narod dosta novca ulaže u nadgrobne spomenike a mi se trudimo da kvalitetom i profesionalnošću ispoštujemo njihove zahteve. Zato smo u kamenorezačkom poslu lideri u Vojvodini, kaže Zoran Baždar.

 

U ovom preduzeću trenutno ima 19 zaposlenih, od kojih su 12 majstori.

 

  • Zapošljavamo keramičare, zidare i dodatno ih za godinu ili dve obučimo za kamenorezački posao. Trudimo se da nam zaposleni što duže ostanu, pa imamo radnike sa 10 ali i sa 25 godina staža kod nas, kaže Zoran Baždar.

 

Osim proizvodne radionice i stovarišta u Zrenjaninu, „Baždar“ ima svoju prodavnicu i veleprodaju u Novom Sadu i Kikindi.

 

Zoran svoj posao voli, ne bi ga menjao ni za jedan drugi, ali kaže, velikih problema imaju kao uvoznici.

 

  • Materijal koji smo prinuđeni da uvozimo čeka na carinjenje i po 15 dana, što je previše. Ranije je bilo 3, 4 dana, pa 7 a sada 15. To nam povećava troškove a ne vidimo razlog. To nam je jedini ali veliki problem u poslovanju jer na njega ne možemo da utičemo. Sa ostalim problemima, kojih ima kao u svakom poslovanju, uspevamo da izađemo na kraj, kaže Zoran Baždar.

 

A na pitanje, hoće li se ovaj porodični posao produžiti i na treću generaciju, Zoran odgovara.

 

  • Mislim da ne. Moj sin igra tenis, i ja ga vidim u sportu ili poslu koji je vezan za sport.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve