PRIVATNO PREDUZETNIŠTVO JE BUDUĆNOST

PRIVATNO PREDUZETNIŠTVO JE BUDUĆNOST

Raditi ono što voliš, uskladiti poslovni i privatni život, tako preduzetništvo vide sestre Sanja Purkov i Maja Josimov, vlasnice radionice za izradu torti i kolača „Rafaelo“.

Raditi ono što voliš, uskladiti poslovni i privatni život, tako preduzetništvo vide sestre Sanja Purkov i Maja Josimov, vlasnice radionice za izradu torti i kolača „Rafaelo“

Kada su počinjale posao, Sanja je imala 20 godina a njena sestra Maja 29.

One su Sanja Purkov i Maja Josimov, vlasnice radionice za izradu kolača „Rafaelo“. Proizvodima iz svoje radionice uveselile i zasladile mnoge lepe događaje u životu Zrenjaninaca.

Radionicu su otvorile 2011. godine. Svoju ali i sestrinu preduzetničku priču za Virtuelni inkubator ispričala je Sanja.

Ideja nam je bila zajednička, priča Sanja. Sestra, koja je diplomirani pravnik, pokušala je da se zaposli, i ja sam, iako na drugoj godini fakulteta, želela da radim. Nije išlo, i onda smo pomislile, zašto ne bismo same nešto pokrenule. To je moralo biti nešto u vezi sa hranom, ja sam oduvek volela da poslujem u kuhinji, pored mame i bake, a sestra je izrazito kreativna. Iz te početne ideje rodila se radionica „Rafaelo“, kaže Sanja.

Kada su se odlučile za torte i kolače, znale su jedno: to neće biti poslastičarski proizvodi, nego pravi domaći. Toga se drže i danas.

Nije bilo lako, naročito u početku. Ipak, vrlo brzo je ono što mi radimo tržište prepoznalo, jer je u pitanju kvalitet. Odmah smo počele da radimo i reklamnu kampanju i evo, sada, nakon sedam godina mogu da kažem da smo zadovoljne.

Najviše nam se traže torte, kolači, a u poslednje vreme takozvani slatki stolovi za dečije proslave, sa više različitih slatkiša, kaže Sanja i dodaje:
Prednost nam je u startu bila to što smo imali lokal u našem vlasništvu. Polako smo nabavljali opremu, nije bilo lako jer kad nam je bilo najpotrebnije nismo mogli da konkurišemo za neke subvencionisane kredite, jednostavnio nismo zadovoljavali sve uslove, priča Sanja.

Ipak, nakon sedam godina, kaže, i ona i sestra su zadovoljne.

Imamo planove za dalji razvoj, kvalitet moramo zadržati ali se i moramo stalno usavršavati, pratiti trendove, i biti spremne da izađemo u susret svim zahtevima. Imamo mnogo posla, i planiramo da zaposlimo još nekog u radionici ali nekog ko deli naše stavove o proizvodnji. Takođe, primećujemo da će nam uskoro biti potreban neko ko će voditi kampanju na internetu. To zasada radimo same, ali nam oduzima mnogo vremena, ističe Sanja.

Sanja kaže da se nijednog trenutka nisu pokajale što su su upustile u preduzetničke vode.

Privatni posao je idealan za usklađivanje privatnog i poslovnog života. Moja sestra ima troje dece i radi kada je njoj zgodno.Nekad je to noću, ali da radi bilo gde drugde to ne bi mogla. Uvek ohrabrujemo poznanike koji se dvoume da krenu u privatni posao. Naš otac je bio privatnik celog života, i tu inicijativu smo očigledno ponele iz kuće. Privatno preduzetništvo je budućnost, i savetovala bih mladima da smognu hrabrosti i snage i počnu. Neće biti lako, ali isplati se, zaključuje Sanja.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve