PRVIH DESET DOBRIH, NAREDNIH DVADESET JOŠ BOLJIH

PRVIH DESET DOBRIH, NAREDNIH DVADESET JOŠ BOLJIH

„Carska bašta“ osnovana je 2008. godine. Desetogodišnjicu obeležava velikom investicijom – izgradnjom savremenog distributivnog centra

„Carska bašta“ osnovana je 2008. godine. Desetogodišnjicu obeležava velikom investicijom – izgradnjom savremenog distributivnog centra

Carska bašta“ obeležiće deset godina svog rada otvaranjem novog distributivnog centra – hladnjače koje će biti najsavremenije mesto za pakovanje povrća u regionu.
Velika investicija i deset godina predanog rada, povod je za razgovor sa Đulom Madarasom, jednim od osnivača „Carske bašte“.

– Izgradnja hladnjače je za „Carsku baštu“ prilika da preskoči 20 godina u svom razvoju, kaže Madaras. – Gradimo novi distributivni centar koji će biti opremljen najsavremenijim mašinama za pakovanje. Vrednost investicije je 3 miliona evra. Kada bude gotov distributivni centar, bićemo spremni da povrće sa naših njiva plasiramo na svetsko tržište.

Na mnogim poljima „Carska bašta“ je, otkada se pojavila u privrednom životu, bila pionir.
– Nije tajna da je povrtarstvo u Srbiji na niskom nivou razvoja, priča Madaras. Fale nam razne stvari, od laboratorija, stručnjaka, kvalitetnog semena, tržišta. „Carska bašta“ je za ovih deset godina uspela da, korak po korak, udruži povrtare, da postanemo partneri, da pokušavamo zajednički da rešimo probleme, pa su i ovi kapaciteti u izgradnji, u toj funkciji. Na ideji udruživanja zasnivamo i našu poslovnu budućnost, cilj nam je da steknemo što više partnera i da tako zajednički stignemo na svetsko tržište.

Na pitanje, kako bi ocenio prvih deset godina, Madaras odgovara.
– Sa bilo koje strane da analiziramo poslovanje – zadovoljni smo. I brojem zaposlenih, i prometom, i time što smo se dokazali kao društveno odgovorno preduzeće, što nije tako često u našem okruženju. Pomogli smo mnogima da dođu do posla, da profitabilno koriste poljoprivredno zemljište, omogućili razvoj, i pokušali da dokažemo da se od povrtarstva može živeti. To što smo uradili dosada, uključujući i ovu novu investiciju, dokaz je da nismo zalud trošili snagu i energiju.

Dočekali smo novu generaciju koja će, nadamo se, nastaviti istim tempom i istim žarom, kaže Madaras.

U preduzećima kao što je „Carska bašta“ važna karika u poslovanju su partneri odnosno kooperanti.
– Trudili smo svih ovih godina da sa partnerima – povrtarima izgradimo odnos poverenja. Pokušavamo da budemo sigurn kupac i da na vreme platimo obaveze, to je za partnere jako važno. Takođe, poteškoće pokušavamo da otklonimo zajedničkim snagama. Za ovih 10 godina bilo je različitih situacija koje smo rešavali zajedno. Od bolesti, do, na primer, nedostatka obrtnog kapitala za navodnjavanje: povrtaru je najteže ako ne može da završi vegetaciju biljke.. Uvek nešto fali…Trudimo se da izađemo u susret koliko god je to moguće, što nije uvek lako. Profit je važan ali nije uvek na prvom mestu. Zato danas, posle deset godina, mogu da kažem da smo stvorili jednu veliku povrtarsku familiju, da poslujemo pozitivno, da imamo dugoročne planove i sve to nam daje snagu za dalji rad i život, kaže Madaras.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve