RAČUNOVODSTVO JE MOJ IZBOR OD MALIH NOGU

RAČUNOVODSTVO JE MOJ IZBOR OD MALIH NOGU

Za Anu Ognjenović dileme skoro da nije ni bilo: baviće se računovodstvom, jer je računovodstvo praktično njen život.

Za Anu Ognjenović dileme skoro da nije ni bilo: baviće se računovodstvom, jer je računovodstvo praktično njen život.

– Kad kažem skoro ceo život, to upravo to i znači, priča Ana svoju preduzetničku priču. Moja mama je računovođa i pored nje sam počela da polako ulazim u svet računovodstva još u petom razredu osnovne škole. Završila sam Ekonomski fakultet u Novom Sadu, godinu dana radila kao asistent na predmetu – računovodstvo i evo već skoro 10 godina imam svoju agenciju.

Trenutno je u agenciji na čijem je čelu, zaposleno 6 osoba, a kako Ana kaže, mama čijim je stopama nastavila, dođe samo povremeno.

– Nikad se nisam pokajala što sam se odlučila za ovaj posao, nastavlja Ana. – Nije lako jer su promene propisa jako česte, mora se puno i stalno čitati, pratiti svaka promena. Takođe, ženama preduzetnicama je dodatno teško jer stalno balansiraju između posla i privatnog života. Naš dan počne ujutru a završi se ko zna kada noću. Jer, ja kad dođem kući želim da učestvujem u životu svoje dece i supruga.

Nekada je računovođama bilo ipak malo lakše, dodaje Ana. Seća se da joj je mama pričala, postojao je porez na promet i to je to. Pritom SDK (Služba društvenog knjigovodstva) koja je radila kontrolu.

– Samo od kada ja radim PDV je menjan ko zna koliko puta i to temeljno. Što je važilo juče, danas ne važi. Delatnost je prosto podložna promenama, turbulencijama, i stvarno se mora držati korak, priča Ana.

Ipak, računovodstvo kao njeno životno opredeljenje nikad nije dovedeno u pitanje.

– Osnove sam savladavala pored mame, u srednjoj školi sam bila računovodstveni smer, ekonomski fakultet se podrazumevao. Mnogi iz moje generacije, nakon diplomiranja otišli su u bankare, to je bilo jako popularno. A ja u računovodstvo. Uostalom, jedan dobar profesor nam je rekao na fakultetu „Deco, dobro savladajte računovodstvo, to vam je zanat u rukama“. Kod mene je tako i bilo, kaže Ana Ognjenović.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve