SAMO PROŠIRIVANJE I INOVIRANJE PONUDE GARANTUJE OPSTANAK

SAMO PROŠIRIVANJE I INOVIRANJE PONUDE GARANTUJE OPSTANAK

Sidro Stone je zrenjaninska firma koja će uskoro obeležiti dve decenije uspešnog rada i postojanja. Osnovana je 2001. godine, kao mala porodična trgovinska firma, da bi deset godina kasnije prerasla u Sidro Stone. Osnovali su je roditelji današnje direktorke, Tamare Petrović.

Sidro Stone je zrenjaninska firma koja će uskoro obeležiti dve decenije uspešnog rada i postojanja.

Osnovana je 2001. godine, kao mala porodična trgovinska firma, da bi deset godina kasnije prerasla u Sidro Stone. Osnovali su je roditelji današnje direktorke, Tamare Petrović.

  • Moji su roditelji radili u nekim drugim firmama, a onda doneli odluku da započnu sopstveni biznis, priča Tamara. – Otac je bio zaposlen u Brodarstvu, na sličnim poslovima, a majka je bila knjigovođa, i knjigovodstvom je nastavila da se bavi i u ovoj našoj firmi. Kad su roditelji rešili da se povuku, nekako je bilo logično da posao, koji se raširio, nastavimo suprug i ja, kaže Tamara.

Prvobitna delatnost firme bila je uslužna, odnosno uslužna delatnost sa građevinskim mašinama, kao što su poslovi u niskogradnji, rušenje objekata, čišćenje terena. Ipak, bez uvođenja novih segmenata u poslovanju, teško je zadržati poziciju na tržištu.

  • Mora se pratiti tržište, potrebe i u skladu sa tim uvoditi promene, tvrdi Tamara. Zato smo uveli i prodaju građevinskog materijala, imamo odličan dekorativni program, odnosno izbor ukrasnog kamenja za uređenje dvorišta i vrta, a od nedavno radimo sa i behatonom, odnosno postavljanje ivičnjaka, kanalica… Bez stalnog unapređivanja ponude teško je boriti se i opstati na tržištu, kaže Tamara.

U firmi je, osim Tamare i njenog supruga, zaposleno još dvoje ljudi, ali se angažuju i dodatni radnici u skladu sa tim koliko i kakvog posla ima.

  • Prednosti porodičnih firmi i uopšte privatnog posla po mom mišljenju mnogo su veće nego što imaju nedostataka. Istina je da od posla zavisi nekoliko porodica kao i da se vrlo često pređe linija poslovnog i privatnog. Mislim da su retki, ako uopšte postoje, oni koji u porodičnim firmama posao ne „odnesu“ kući“. S druge strane, sami sebi organizujemo život i posao, i to po meni nema cenu. Kad se iznerviram, pomislim što lepo ne radim negde u javnom sektoru, pa da u 15 časova mirno odem kući, ali to me brzo prođe, kaže Tamara.

Što se tiče poslovne atmosfere, Tamara kaže da bi država mogla da pomogne preduzetnicima i malim preduzećima subvencionisanim kreditima.

  • Mi smo prošle godine uz pomoć jednog takvog kredita kupili bager. Moglo bi takvih kredita biti i više. Porezi i doprinosi su previsoki, mogli bi biti manji. Iscrpljuju procedure i nelogičnosti. Oko postavljanje reklamne table ispred firme baš sam se namučila. To bi moglo biti jednostavnije i jeftinije, da više ide na ruku onima koji rade i koji, na kraju, pune budžet. Ipak, nikad se nisam pokajala što sam nastavila porodični posao i taj mi posao i dalje predstavlja veliko zadovoljstvo, završava Tamara Petrović svoju preduzetničku priču.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve