Sir od mleka i sir od dunja

Sir od mleka i sir od dunja

Promovisanje domaćih proizvoda i promocija posebnih veština u fokusu su gotovo svakog udruženja žena.

Udruženje žena „Banatsko jagnje“ iz Boke očuvanju tradicije i promociji domaćih, prirodnih proizvoda, daje veliki doprinos.

Žene iz ovog udruženja već su poznate po promovisanju vune, predivnog a zapostavljenog prirodnog materijala, onome što od vune nastaje a da ne bi sedele skrštenih ruku kad se sa vunom nema šta raditi, organizuju i jednu lepu prolećnu manifestaciju, „Sirijadu“.

Na „Sirijadi“ se okupe žene iz udruženja iz okolnih mesta. Svako mesto baš kao i svaka domaćica imaju svoj recept za najbolji sir, bilo da je taj sir napravljen od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mleka.

  • Naša je manifestacija jako posećena a vrlo nam rado dolaze gošće iz drugih mesta. Žene donose svoje sireve a koliko je domaći sir popularan i dalje tražen, govori i to da ko god je sir imao, sir je i prodao. Niko kući nije vratio ni gram domaćeg sira, kaže Marija Večanski, predsednica udruženja „Banatsko jagnje“.

Insistira Marija, da osim ove tri vrste sira od tri vrste mleka, na „Sirijadi“ se promoviše i sir od dunja, specijalitet koji pripremaju a recept čuvaju baš žene iz Boke.

  • To nije kitnikez, nego sir od dunja. Žene iz Boke su na putu da ga brendiraju, a gde god ga iznesemo, prodamo ga najbrže, kaže Večanski.

A posebno su ponosne žene iz Boke na deo „Sirijade“ – takmičenje u tegljenju kora.

  • Domaće kore su sve ređe na trpezi. Jednostavnije je i brže da se one kupe. Veština kako od brašna, vode i soli, malo masnoće napraviti domaće kore polako se zaboravlja. Zato se mi trudimo, kroz ovo takmičenje, da veštinu sačuvamo za naredne generacije, ističe Marija Večanski.

Običaj pranja vune u Tamišu koji sa velikom ljubavlju čuvaju žene iz Boke privukao je pažnju i van granica sela.

  • Sa ponosom mogu da kažem da će naš običaj snimiti i u emisiji ovekovečiti novinar Jovan Memedović, kaže Marija Večanski, predsednica udruženja žena „Banatsko jagnje“.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve