SRĐAN KARANOVIĆ: KAKO SAM NAPRAVIO KOZJI SIR

SRĐAN KARANOVIĆ: KAKO SAM NAPRAVIO KOZJI SIR

Da je za dodatnu zaradu a možda i osnovnu, potrebno malo znanja, malo učenja, malo istraživanja, ideja i malo više rada govori primer Srđana Karanovića.

Da je za dodatnu zaradu a možda i osnovnu, potrebno malo znanja, malo učenja, malo istraživanja, ideja i malo više rada govori primer Srđana Karanovića.

Srđan živi u Krajišniku, selu u opštini Sečanj, i to kao povratnik. I dalje, istina, radi u Zrenjaninu ali vratio se u svoje rodno selo da živi i svi planovi su mu vezani za selo.

Za selo i za koze.

Srđan, naime, od pre nekog vremena, pravi posebne vrste kozjih sireva. Pravi ih po nekom svom receptu a mnogo polaže i na njihovu prezentaciju i promociju.

Počelo je slučajno.

– Koze su iz naših krajeva posle Drugog svetskog rata nepravedno proterane i dugo je trebalo da se setimo koliko su dobre, zahvalne životinje, priča Srđan. Moj je otac pored ovaca koje je držao, poželeo da ima i kozu. I od jedne koze je krenulo. Sada imamo malo stado od kog dnevno dobijemo 12 litara mleka. U jednom trenutku, pojavio se višak mleka na dnevnom nivou, i onda sam odlučio da pokušam da napravim sireve, koji su, opet, u svetu sve traženiji, sve zanimljiviji, spadaju u delikatese, priča Srđan.

Tako su nastali polutvrdi kozji sirevi sa različitim ukusima. Svoje sireve Srđan pravi ručno. Kaže, za sirenje ne koristi maju nego alkoholno sirće. U sir može da doda sve što neko poželi. A ono što sam poželi jeste da u sir doda vlasac, alevu paprika, susam, masline… Zasada.

Kaže i da mu je vetar u leđa donela mogućnost prodaje se kućnog praga. Počelo je sa manjim količinama a sada nema dovoljno sira kolika je potražnja.

– Kozje mleko je izuzetno zdravo pa tako i prerađevine od njega. Postoje neke predrasude u vezi sa mirisom, ali treba znati da se koze hrane suvom travom i nikakvog mirisa nema. Surutka je kao limunada. Ukoliko potražnja za sirom bude stabilna, u planu mi je i da počnem sa proizvodnjom dimljenog kozjeg sira, ističe.

Naravno, pored proizvodnje sira, mora se osmisliti i kako ga plasirati. Srđan se bavi i fotografijom, pa mu nije bilo teško da osmisli vizuelnu promociju svojih sireva i svom siru vizuelno oda punu počast.

– Sa ovim iskustvom koje imam, preporučio bih mladima koji žele da ostanu na selu ili da se u njega vrate, da razmisle o kozama. One su divne, nezahtevne životinje koje mnogo daju. Ni ulaganja nisu prevelika. A od kozjeg mleka, surutke i sireva, koji su, ponavljam, sve traženiji, može da se pristojno živi, kaže Srđan Karanović iz Krajišnika.

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve