STRAŽILOVO – KNJIŽARA SA DUŠOM

STRAŽILOVO – KNJIŽARA SA DUŠOM

Knjižara “’Stražilovo” svoju skoro 30 godina dugu priču započinje 1990. godine.

Knjižara “’Stražilovo” svoju skoro 30 godina dugu priču započinje 1990. godine.

Te godine je moj otac, Vladimir, mašinski inženjer, odlučio da ne želi više da radi za platu u fabrici u tada sve trusnijim i nestabilnijim prilikama i otvorio malu, porodičnu knjižaru u prizemlju kuće u kojoj je živeo. On i moja mama, Anđelka, zajedno su strpljivo i predano radili i vodili mali porodični posao, koji će, kako se ispostavlja biti osnovna delatnost i meni i mom bratu, koji je sada na čelu privatne firme ’Meteor’, kaže Jelena Šimšić.

Knjižara Stražilovo neposredno nakon otvaranja

-Tata je počeo praktično od nule. Ni iz čega stvorio je i potom razvio knjižaru, čije sam rukovodstvo preuzela ja, još 2007. godine. U prvoj polovini svog postojanja, knjižara je pod palicom mog oca bila jedna prava muška radnja sa školskim i kancelarijskim priborom i galanterijom i prešla je ozbiljan put transformacije do današnje, moderne, šarene i sa ponudom raznovrsne radnje na čijoj se odori ocrtava moja ženska, nežna priroda. Često u šali kažemo da se od “Stražilova” koje je on podigao, samo lokacija zadržala, a sve ostalo je transformisano. Ne smem da tvrdim da nije u pravu, dosta stvari se modernizovalo, dodalo, prilagodilo savremenim potrebama i načinu života, što je pretpostavljam nešto kroz šta su prošla sva preduzeća koja su želela da zadrže svoje mesto na tržištu. Od opusa poslovanja, zadržali smo ono po čemu je knjižara ’Stražilovo’ godinama jedinstvena u gradu, prodaja svih udžbenika za osnovne i srednje škole. To je naša lična karta, ističe Jelena i dodaje:

– Ono, što je meni mnogo draže je da smo zadržali jedan porodičan duh i prave vrednosti koje nikada ne smeju i ne treba da izađu iz mode. U knjižari, maltene od samog njenog osnivanja, radi ista postava sa par novih ljudi. Neke smo ispratili i u penziju, neki su sa nama već 20 godina, svi sa mnogo ljubavi prema onome što rade i sa međusobnim poštovanjem jedni za druge.

Jelena je u knjižari praktično od kako zna za sebe.

Ja sam u knjižari maltene, od kako znam za sebe. Još kao đak osnovne škole, leti sam prodavala sladoled iz zamrzivača koji je bio postavljen ispred knjižare. Posle sam učila rad za kasom, kako da računam cene, poručim robu… Knjižara je moj drugar i saputnik oduvek, sa njom sam se duboko saživela. Volim sve u vezi sa ovim poslom, najmanje razmišljam o zaradi ili koliko se to meni isplati. To dođe kao logična posledica rada i zalaganja. Ispratili smo tolike generacije dece, divno je kad sad navrate u knjižaru, odrasli momci i devojke a sećam se kad su kao prvaci birali torbe. Mnogi od njih kažu ne treba im ništa, svratili su onako, da nas vide, vole taj miris knjižare, vrate se u detinjstvo. To je znači više od svih para. Meni je ionako oduvek bila privlačnija ideja o poslovanju koje je negovano i odgajano čovečnošću i integritetom od ideje koja kao jedini cilj ima novčani profit i ne bira sredstva da do njega i dođe. Meni ni priroda nije takva, ne volim agresivnost i napadnost u bilo kom obliku. Više sam po onoj narodnoj, tiha voda breg roni i tako ću i nastaviti, ističe Jelena Šimšić.

Planova za dalje imam, neke sam već implementirala, promenila asortiman i dodala mnoge proizvode. Sad kod nas možete pronaći više od 5 000 različitih artikla. Od ove godine u ponudi imamo i polovne udžbenike, na šta smo se odlučili osluškujući potrebe tržišta. Aktivno smo počeli i da učestvujemo u virtualnom svetu i online načinu života, te nas tako možete naći i na facebook-u i na instagramu a uskoro podižemo i sopstveni websajt. Vrlo rado se odazivamo pozivima da učestvujemo u raznim manifestacijama i često i sami ili u saradnji sa drugima organizujemo kreativne radionice za mališane. U korak sa vremenom, ruku pod ruku, tradicija i savremeni načini poslovanja. Mnogo stvari sam naučila sama, i dalje usvajam nove veštine koje koristim za razvoj svoje knjižare ali moram da kažem da veliku zahvalnost dugujem svojim roditeljima koji su izgradili dobre temelje i usadili, kako meni, tako i poslovanju, prave vrednosti. Sa ponosom i zahvalnošću preuzimam štafetu i trudim se da nastavim ono što su oni započeli, zaključuje Jelena Šimšić.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve