SVIMA BIH SAVETOVAO DA SE OPROBAJU U PREDUZETNIŠTVU, I NEUSPEH JE NEKAD USPEH

SVIMA BIH SAVETOVAO DA SE OPROBAJU U PREDUZETNIŠTVU, I NEUSPEH JE NEKAD USPEH

Ivica Ristevski već 14 godina uspešno vodi firmu Respecta doo, koja se bavi reparacijom tonera za laserske štampače i servisom štampača. Ipak, privatni posao nije Ivičin prvi izbor.

 

Ivica Ristevski već 14 godina uspešno vodi firmu Respecta doo, koja se bavi reparacijom tonera za laserske štampače i servisom štampača. Ipak, privatni posao nije Ivičin prvi izbor.

 

  • Radio sam devet godina u jednoj velikoj i ozbiljnoj zrenjaninskoj kompaniji, u IT sektoru. U nekom momentu shvatio sam da sam u toj kompaniji doživeo maksimum i da teško mogu dalje da napredujem, tako počinje svoju preduzetničku priču Ivica Ristevski. Odlučio sam da promenim posao, a da ostanem blizu IT sektora i da budem u nečemu što je najbliže proizvodnji. Posle dvogodišnjeg boravka u Banja Luci, gde sam radio po pozivu, odlučio sam da se otisnem u preduzetničke vode. Gledao sam čime bih to mogao da se bavim, a da ne zahteva previše opreme, organizacije, ni prevelika početna ulaganja. Opredelio sam se za reparaciju tonera i to radim već 14 godina, kaže Ristevski.

 

Za 14 godina koliko Respecta doo posluje, bilo je i uspona i padova, kao i u većini privatnih poslova.

 

  • Najteže je na početku i ako stvarno mislimo da podstičemo preduzetništvo, onda bismo morali da pomognemo preduzetnicima u samom startu. Vi počnete posao, a prvo pismo koje dobijete jeste o tome koliki vam je porez. Najveća pomoć je potrebna u samom početku, u prve dve, tri godine dok se ne stekne iskustvo i sigurnost u sopstveni posao, kaže Ristevski.

 

Dva puta je Ristevski pokušao da konkuriše za državna podsticajna sredstva. Ni na jednom konkursu nije dobio ni dinara i onda je odustao.  

 

  • Rešio sam da sam sebi obezbedim sredstva za napredovanje. Kad se posao razvio, banke su mi same nudile sredstva za dalji razvoj. Hvala, sada mi nije potrebno, trebalo mi je kada sam počinjao, kaže Ristevski.

 

Ristevski je prezadovoljan saradnjom sa Unijom poslodavaca Zrenjanina.

 

  • Da je Unija postojala kad sam počinjao mnogo bi mi lakše bilo. Uvek savetujem kolege, udružimo se, sarađujmo, to je jedini način da svi opstanemo. Katalog Unije je zato jedna odlična stvar.

 

Ivica Ristevski je prvi u porodici koji se bavi privatnim poslom.

 

  • Moji roditelji su, otprilike, radili u jednoj firmi od početka radnog veka pa do penzije. Ipak, jako su me podržavali. Ja bih svojoj deci, ali i ostalima preporučio da se obavezno oprobaju u što više poslova. I u privatnom obavezno. Jer, i neuspeh je nekad uspeh. I uspesi i neuspesi su životna škola. Ja sam se otisnuo u preduzetništvo iz sigurne firme i nisu me svi razumeli. Važno mi je da su me razumeli i podržali moji najbliži. Do danas se zbog svoje odluke nisam pokajao, završava Ivica Ristevski svoju preduzetničku priču.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve